Ştim cu toţi cât de importantă este lumina – fără ea nici măcar nu am putea citi acum. Ai aflat, probabil , şi cât de repede călătoreşte. Deplasându-se cu fabuloasa viteză de 1 miliard Km/h, este cel mai rapid lucru din Univers. Dar ştiai că lumina poate deţine secretul călătoriei în timp? Şi mai sunt şi alte lucruri impresionante, uneori ea putând acţiona sub forma unor mici particule, alteori ca oscilaţii în aer, precum undele radio. De fapt, lumina naşte multe întrebări. Cum funcţionează ea? De ce licăresc stelele? De ce sunt amurgurile roşii? Şi cum l-a facut lumina pe Isaac Newton, un om foarte inteligent, să-şi înfingă o andrea în ochi? Foloşeste lumina din jurul tău ca să citeşti mai departe şi să afli răspunsurile.
Lumina este o enigmă. Este cel mai rapid fenomen din Univers şi nu are deloc greutate. O vedem tot timpul, dar nu putem distinge din ce este alcătuită. Uneori, ea acţionează precum miliarde de particule infime ce zboară cu o viteză ameţitoare. Alteori, se comportă ca nişte unde în aer. De fapt ce este lumina?
Lumina este făcută din particule?
Bile care ricoşează
Isaac Newton a fost unul dintre primii savanţi ce au considerat că lumina este alcătuită din particule. El credea că, dacă lumina ar fi o undă, ea nu ar merge în linie dreaptă şi nu ar face umbre clare, ci ar putea ocoli obiectele la fel cum valurile mării înconjoară stâncile. Newton a mai observat că lumina ,, loveşte “o oglindă în acelaş mod în care nişte mingi sar înapoi atunci când întâlnesc un perete. De aceea, a considerat că lumina este alcătuită din mici bile care pot ricoşa.
Pierdut în spaţiu
Teoria corpusculară încearcă să explice cum se propagă lumina de la Soare la Pământ. Particulele se pot mişca prin spaţiu vid, pe când undele au nevoie de un material pe care sa îl pună în oscilaţie. Undele sonore oscilează în aer, iar valurile pun în mişcare apa. Dacă lumina ar fi o undă, care ar fi suportul material pe care să oscileze atunci când ea se propagă în spaţiul vid?
Atotputernicul atom
După ce savanţii au descoperit cum funcţionează atomul, ei au vazut că acesta poate emite particule de lumină. Au dovedit, astfel, că lumina este alcătuită din particule pe care l-au denumit fotoni .
Este lumina o undă?
Raspunsul la enigma luminii vă va surprinde: ea este concomitent şi undă şi particulă. Depinde de punctul de vedere. Dar nu numai lumina are această particularitate specială de a fi două lucruri în acelaşi timp. Toate particulele din atomii însăşi, pot acţiona ca particule sau unde, în funcţie de circumstanţe.
Lumina deviată
Primul indiciu că lumina ar fi o undă vine de acum 400 de ani, de la savantul Grimaldi. El a făcut umbre cu ajutorul unui fascicul foarte subţire de lumină şi a observat că erau puţin mai mari decât ar fi trebuit, ca şi cum lumina ar fi ocolit obstacolele, ca o undă.
Oscilaţii
Confirmarea a venit peste 200 de ani, când savantul englez Thomas Young a iluminat o reţea de fante înguste. Lumina nu numai că era deviată, dar a format o imagine identică cu imaginea produsă de două unde care se suprapun. Young a studiat şi lungimea de undă a luminii vizibile şi a descoperit că aceasta era sub o milionime de metru.
Prin Univers
Teoria ondulatorie a explicat şi existenţa culorilor (fiecare culoare are o lungime de undă specifică). Dar cum reuşea o undă să se propage în spaţiul vid? La început, savanţii au presupus că spaţiul cosmic este umplut cu o substanţă invizibilă numită ,,eter”, dar realitatea a fost şi mai stranie. Spaţiu liber poate conţine ,,câmpuri de forţe” invizibile, asemanatoare cu câmpul din jurul unui magnet. Lumina este o oscilaţie a acestor câmpuri de forţe.
În primul rând viteza luminii este de 299.792.458 metri pe secunda (adica 1.079.252.848,8 km/h)
„Deţinerea secretului călătoriei în timp” este o afirmaţie aberantă.
Într-adevăr, lumina este alcătuită din particule numite fotoni dar din nefericire pentru articolul tău, aceştia au masă, din această cauză lumină se distorsionează în câmpuri gravitaţionale puternice apărând un fenomen numit „gravitational lensing”.
Lumina se comporta fie ca unda, fie ca particule. Acestă proprietate ţine de teoria cuantica (a lui Max Planck), de dualitate particulă-undă (Einstein) şi de electrodinamica cuantică (bazată pe teoria mecanicii cuantice – fizicieni precum Feynman, Schwinger şi Tomonaga).
Faptul că poate deține secretul călătoriei în timp (în viitor) nu este o afirmație aberantă. Este doar o teorie, teorie ce nu poate fi negată de nimeni căci nu se poate demonstra faptul că nu este așa. Sunt foarte multe noțiuni la acest capitol, deci vă recomand un documentar despre Einstein și teoria relativității.
dar de ce licareste lumina stelelor ca toto nu am aflat????
Poate că ar trebui să mai meditezi ca să afli. 🙂