Profesor de Limba și literatura română

8 responses to “Numai poetul…”

  1. Losy

    După mine chiar dacă ar fi scris numai Luceafărul tot era în fruntea listei…

  2. Ana-Maria

    Frumos articolul doamna,sunt întru totul de acord cu dumneavoastră.Consider că ar trebui să ne mândrim cu marele poet supranumit :”luceafărul poeziei româneşti” şi nu să încercăm a-i pângări imaginea!

    1. Georgiana Turcsanyi

      @Ana-Maria: Trebuie sa te contrazic cu „luceafarul poeziei”. E cel mai bun poet romantist. Si doar atat. Sa ii dam eticheta de poet al natiunii si sa nu il mai schimbam secole mi se pare hazardat.
      Nu vad rolul impunerii unor standarde aparent de neatins in literatura si preocuparea pentru preamarirea lor ca un mod de evolutie in literatura. Consider ca ar trebui sa ne preocupe intai literatura contemporana si sa ne stabilim standarde raportate la curentul literar in care ne aflam in loc sa aruncam blazare asupra intregului corp artistic prin impunerea si mentinerea unui standard ce nu mai este actual. Inevitabil cei din urma vor fi mentionati pentru ca autorii au nevoie si de surse de inspiratie. Insa decat sa recomandam la nesfarsit acelasi lucru mai bine lasam fiecare personalitate sa se dezvolte si sa-si creeze gusturile. Pentru ca eu nu sunt incantata de Eminescu. Prefer de 1000 de ori Bacovia sau Blaga, desi prin caracterul repetitiv Bacovia incepe sa ma plictiseasca. Imi place foarte mult de la Eminescu corespondenta cu Veronica Micle, imi place ca intr-un volum de poezii a abordat o multitudine de tematici, dar nu mi se potriveste. Uneori ii consider limbajul facil, prea putin incifrat. Nu e cazul sa trecem in extrema la Barbu, dar poate si datorita faptului ca poetul este foarte studiat ti-e mai greu sa gasesti mister in metaforele sale, sa te mai chinui foarte mult sa gasesti semnificatia unor simboluri, figuri de stil, constructii.
      Avem tendinta sa facem aceasta greseala si trimitem exact autorii preamariti in anonimat, in loc sa-i descoperim pe tineri. E un fel de complex Shakespeare la britanici. Tare imi e greu a crede ca in mai bine de 400 de ani nu s-a nimerit unul mai rasarit sau poate la aceeasi valoare. Sa lasam copiii sa se dezvolte, cam acesta ar fi imboldul. Sa mai relaxam programa scolara cu Eminescu, pentru ca romantist a fost si Alecsandri, avem ce studia. Si Bolintineanu. Poate daca ar fi mai putin impus cu furca si reactiile ar fi altele.

  3. losy

    Ce înseamnă „romantist”, am căutat în dex (on-line şi pe hârtie) şi nu am găsit… eu ştiam că Eminescu a fost poet romantic, sau altfel spus membru al romantismului.
    Limba romînă are mulţi poeţi valoroşi… şi Bolintineanu şi Alecsandri au scris versuri, dar mai au până la Eminescu.
    E drept că fiecare epoca are unul sau mai multe curente artistice să spunem care o caracterizează, dar anumite opere şi autorii lor transced timpului şi devin universal valabili, Eminescu este unul dintre ei!

    1. Georgiana Turcsanyi

      Umilele mele scuze pentru greşeală, vâltoarea ideilor m-a copleşit.
      Cât despre „furcă”, am avut profesori care în loc să mă lase să îmi creez o părere proprie şi să îmi creez nişte gusturi mi-au înfrânat imboldul pentru că ei ştiu mai bine. Nu e cazul doamnei profesoare, Doamne fereşte, însă consider că, decât să îi impui copilului imediat ce a început să citească un anumit autor mai bine îi recomanzi şi îi insufli dorinţa de a citi, de a descoperi literatura.
      @Ana-Maria: Mă deranjează în general folosirea clişeelor gen „cel mai mare poet simbolist”, „unul dintre marii clasici ai literaturii romîne”, „luceafărul poeziei”. Nu e un lucru strict legat de Eminescu. Ar fi timpul să ne găsim noi metoda de a descrie autorii. Scuze dacă a sunat deranjant.

  4. Anamaria Ghiban

    Cred că greșești Georgiana, fără supărare. Nu impune nimeni nimic „cu furca” și cred că ai suficiente exemple… Faptul că în manuale figurează doar anumiți autori, nu înseamnă că cineva îți impune să îi citești numai pe aceea. Pentru asta există „lectura suplimentară”. 🙂 Orice cultură are o evoluție, iar valorile sunt perene. Dacă îți place sau nu Eminescu, asta este o chestiune de gust literar personal… În fine, discuțiile se pot întinde la nesfârșit pe această temă… Și chiar așa, atenție la termeni! „Romantic”, nu „romantist”…

  5. Ana-Maria

    Doamnă, mă scuzaţi vroiam şi eu să vă întreb dacă am greşit cu ceva când am spus că Eminescu a fost supranumit: „luceafărul poeziei româneşti”? Am folosit acest termen deoarece chiar noua doamna profesoară l-a menţionat.

  6. Anamaria Ghiban

    Nu ai greșit cu nimic Ana-Maria. Numai că astfel de sintagme, care inițial se doreau a fi niște figuri de stil reușite, au devenit, prin utilizare excesivă, așa cum am mai spus-o, niște clișee care și-au pierdut expresivitatea inițială. la asta s-a referit, de altfel, și Georgiana.

Lasă un Răspuns

*