Alumni LIIS

9 responses to “Traume post-eminesciene”

  1. Chucky

    Bunuţ text. Ultima frază e valabilă pentru întreaga operă poetică românească, mai ales în contextul învăţământului liceal, şi nu doar pentru cea a lui Eminem. Problema principală, adevarată dovadă a ipocriziei fără margini care e propagată în lumea de azi, e că, dacă el ar vedea ce fel de oameni îi laudă poeziile în prezent şi cine sunt „fanii lui înfocaţi” s-ar opri imediat din scris. Avem defectul de a prelungi fără nici un argument real valenţele muncii unui om, dincolo de ceea ce el însuşi intenţionează, fapt care mă face să mă gândesc din nou la „revoluţiile culturale” din trecut. Când a devenit el „poetul nepereche”? Nu cumva după ’44?
    Iar dacă pot accepta că falsitatea şi ipocrizia sunt elemente caracteristice lumii actuale si prin urmare, fără ele nu se poate, nu reuşesc să mă împac cu faptul că sunt poeţi români mult mai interesanţi, neglijaţi în comparaţie cu el, dintr-o prejudecată prostească.

  2. Anamaria Ghiban

    Sintagma călinesciană „poetul nepereche” a fost, la vremea ei, o metaforă… ca atâtea altele prin care criticii încearcă să scoată în evidență unicitatea unui scriitor. Din păcate, prin folosire exagerată, a devenit un clișeu. Și asta tocmai datorită faptului că foarte mulți dintre cei care îl comentează pe Eminescu nu sunt capabili să vadă dincolo de aceste clișee… Am o întrebare care, probabil, rămâne retorică, de altfel… Cum poate să nu-ți placă un scriitor dacă nu ai citit nici măcar a zecea parte din ce a scris. Sau, să înțeleg că noi, românii, avem așa o intuiție a valorii și a frumosului încât este suficient să auzim un nume și să citim o poezie ca să ne dăm seama unde stă talentul? Precizare: Nu vreau să se simtă nimeni jignit sau atacat. Altă precizare: Nu sunt un apărător al operei eminesciene (de altfel, așa cum am mai spus-o, ceea ce este oricum valoros din punct de vedere literar, nu cred că are nevoie de „apărarea” cuiva) și Eminescu nu se află neapărat pe lista autorilor mei „preferați” (deși, mă simt nevoită să precizez că literatura nu se cataloghează în funcție de preferințele mele…)

  3. losy

    La Mulţi Ani!
    Să ai baftă la bac şi în rest ce îţi mai doreşti…

    Apropo de 16 de lângă 15, şi eu am avut cam aceleaşi sentimente din cauza lui 27 de lângă 28, dar nu din cauza asta l-am urât pe Ceauşescu…

    (Dez)Avantajul lui Eminescu constă în faptul că chiar dacă este profund este şi facil în acelaşi timp, toată lumea are împresia că îl înţelege… De aici şi brandul de aici şi frustrarea pe care o simţim pentru neglijarea altori poeţi foarte profunzi, dar mai puţin accesibili ca, Blaga, Bacovia sau de ce nu Barbu cel din care ne tragem!

  4. Trist....

    Copacul „bun” se cunoaşte după roadele sale… spunea „cineva”…
    Ceea ce am citit m-a mâhnit profund… poate ar trebui să expicaţi elevilor Doamnă Profesoară de Limba şi Literatura Română (ce multe implica lucrul acesta) că Eminescu a fost şi este mult, infinit mai mult decât un poet… dacă elevii termină Liceul fără să înţeleagă acest lucru, înseamnă că cineva nu şi-a făcut datoria (sau nu e capabil să facă aşa ceva)… la ce bun o „formă fără fond”??? (ma refer la spiritul acestor copii care bâjbâie în ântuneric)
    Foarte trist este al doilea reply prin conţinut…

  5. I.

    „daca elevii termină Liceul fără să înţeleagă acest lucru, înseamnă că cineva nu şi-a făcut datoria (sau nu e capabil să facă aşa ceva)” – afirmaţia mereu prezentă când ai posibilitatea de a găsi un eventual inculpat pentru faptul că ai ajuns mai puţin decât ţi-ai fi dorit. De când faptul că îţi formezi o opinie proprie referitor la ceva, diferită de ceea ce se consideră a fi corect rezultă din imposibilitatea unei persoane de a transmite informaţii şi mai ales de a le face înţelese? Acel „cineva” îşi face datoria lăsând elevul să ajungă singur la o concluzie pe care el însuşi poate să o înţeleagă şi să o argumenteze şi eventual să fie considerată şi posibil adevarată dacă… La urma urmei scriitorul preferat al fiecăruia se naşte din greutatea cu care litera lui apasă pe conştientul nostru şi e inutil să îndrepţi pe cineva către opera lui Michelangelo când el de fapt e fascinat de Picasso…

  6. I.

    La mulţi ani Georgiana şi la cât mai multe articole!

  7. Trist....

    Probabil că dacă planeta ar sucomba (v-ar mira?) iar o civilizație „alien” ar descoperi o poezie din Eminescu ar ști cine am fost NOI…
    Nu crezi?
    http://www.youtube.com/watch?v=0NrhThNVcKc

  8. Trist....

Lasă un Răspuns

*