Interviu de Ionuţ Mihalache şi Georgiana Turcsanyi
Ziua de 29 ianuarie a reprezentat pentru colectivul redacţiei Joc Secund motiv de sărbătoare, deoarece a trecut un anişor de când revista Liceului de Informatică a luat naştere, în variantă on-line. La inaugurarea revistei unul dintre comentatorii noştri „dragi” paria că „următorul pas, manifestat la cel mult 10 articole distanță de acesta, va fi publicarea unui interviu cu direcțiunea”. Tot el adăuga, în spirit mai mult sau mai puțin ironic, că „ăsta este un pas necesar oricărui demers statornic”. Ne-a trebuit cam un an ca să îi îndeplinim „premoniția”, dar iată că într-un final am reușit să demonstrăm că demersul pe care l-a reprezentat apariția revistei Joc Secund este cât se poate de statornic. Vineri doamna director Carmen Losonczy a felicitat întreaga redacție pentru activitatea din primul an de existență a revistei Joc Secund și a avut amabiliatatea să ne acorde un interviu.
Joc Secund: Ştim că ideea unei reviste a şcolii, în varianta on-line a pornit de la dumneavoastră. De ce consideraţi necesară existenţa unei reviste a liceului?
Prof. Carmen Losonczy: Consider că este necesar ca acest mijloc de exprimare să existe în cadrul unui liceu. De asemenea, prin revistă arătăm că în Liceul de Informatică există talent şi inovaţie şi în afara orelor de curs.
Joc Secund: Ce rubrică aţi mai considera necesară în cadrul revistei noastre?
Prof. Carmen Losonczy: Mi-ar plăcea să existe o rubrică cu şi despre profesori, pentru că ar ajuta la dezvoltarea relaţiei elev-profesor.
Joc Secund: Credeţi că aria de interes a revistei o depăşeşte pe cea a elevilor din liceu?
Prof. Carmen Losonczy: Nu, pentru că în liceul nostru există un număr mare de interese, în ceea ce-i privește pe elevi. Din nefericire, revista depăşeşte uneori nivelul de cultură al unora dintre cititori, nu pe cel al intereselor.
Joc Secund: Care ar fi rubrica dumneavoastră favorită? Ce articol v-a plăcut cel mai mult până acum?
Prof. Carmen Losonczy: Îmi place în mod deosebit rubrica „O carte, un prieten”, pentru că arată că tinerii de astăzi mai păstrează şi cărţile ca o preocupare. Cât despre articol, mi-a plăcut foarte mult recenzia la Lorelai, pentru că mi-a amintit de propria experiență de lectură.
Joc Secund: Doar pentru a le clarifica cititorilor noştri mai sceptici, de ce natură este „influenţa” pe care dumneavoastră, ca director al şcolii, o aveţi asupra revistei?
Prof. Carmen Losonczy: De multe ori mi-am înfrânat dorinţa de a comenta doar pentru că nu vroiam să arunc un complex de inferioritate asupra celorlalţi. Pentru că directorul este privit ca un „om negru”, şi consider că evitând să îmi exprim reacția față de un articol sau altul mi-am păstrat mai bine şi integritatea şi am evitat punerea unui stigmat asupra revistei.
Inițial, acestea au fost întrebările pe care ne-am propus să i le adresăm doamnei director. Pentru că am fost solicitați să punem și întrebări „incomode”, am deviat de la planul inițial și de aceea interviul s-a prelungit într-o discuție interesantă pe teme diverse, legate de viața școlii noastre.
Joc Secund: Dacă tot consideraţi că interviul, până acum, nu conţine întrebări incomode, îmi voi permite să vă adresez una. De ce a trebuit să izbucnească nebunia gripei porcine pentru ca în corpul B (cămin) să apară hârtie igienică şi săpun la toalete?
Prof. Carmen Losonczy: Acestea au fost comandate încă de anul trecut, însă nu au mai ajuns până la liceul nostru. Încercăm să suplinim lipsa de fonduri pentru aceste necesități din fonduri proprii însă ne este foarte greu fără sprijinul municipalităţii.
Joc Secund: Dacă elevii care nu stau în cămin ar dori să ia o masă caldă în timpul programului, este posibil să fie luată la cantina şcolii?
Prof. Carmen Losonczy: Având în vedere capacitatea de doar 100 de locuri, s-ar lua masa în 8 ture, dacă toți elevii liceului ar dori să ia prânzul la cantină. Însă, în principiu, este posibil, se poate plăti contravaloare mesei la casierie. Există un proiect de extindere a cantinei la 200 de locuri, care sperăm să se materializeze în viitor.
Joc Secund: Mereu în şcoală se pune problema frigului din clase în anotimpul rece. Mă refer mai ales la sălile din corpul principal al liceului. De ce există această problemă?
Prof. Carmen Losonczy: Căminul a fost reabilitat termic mai de curând decât liceul, unde este de asemenea şi o tâmplărie de proastă calitate. Așa se explică faptul că în cămin este mai cald. În plus, instalația termică din corpul principal este mult mai veche.
Joc Secund: În final, am dori să adresați o urare pentru revista noastră…
Prof. Carmen Losonczy: Vivat, crescat, floreat!
Întotdeauna se spune că primul an este cel mai greu, până reuşeşti să te acomodezi, să te ridici pe scara valorică, dar următorii ani vor fi şi mai grei deoarece cel mai dur lucru este atunci când trebuie să te menţii acolo unde ai ajuns. Sperăm, sau mai bine zis suntem siguri că vom rămâne acolo şi împreună vom reuşi să înaintam cât de mult se poate. La mulţi ani Joc Secund!
Directorul nu e privit din oficiu ca „om negru”, doar că, după 12 ani e destul de greu să te pronunţi care îi sunt membrele, care tentaculele şi care rădăcinile.
În orice caz, era util de întrebat când se anunţă o nouă vizită a vreunui ministru, ca să ştim şi noi din timp când urmează să se văruiască holurile căminului.