,,De-ai trăi trei mii de ani
Și nu știi să-i socotești,
Umbli-n beznă ca bezmetic,
Chiar de zi cu zi trăiești”
J.W.Goethe
Jostein Gaarder este un teolog si filosof din Norvegia. S-a născut intr-o familie de profesori , în 1952, în orașul Oslo.
Romanul Lumea Sofiei a apărut in 1991, având subtitlul ,,roman despre istoria filosofiei” este una dintre cele mai cunoscute cărți ale sale. Personajele principale sunt profesorul de filozofie Alberto Knox si o fetiță de 15 ani – Sofie Amundsen. Totul începe într-o zi obișnuită după școală, atunci când Sofie găsește in cutia de scrisori un plic adresat ei, fără expeditor, care nu avea nici măcar timbru. În el îi era adresată o întrebare foarte simplă: „Cine ești tu?”. Toată seara Sofie meditează asupra acestei întrebări, chiar și in fața oglinzii, fără să găsească un răspuns concret.
În următoarea dimineață, fetița găsește în cutie alt plic, mai mare, în care era o lecție de filozofie, mai exact o lecție despre filosofii naturii. Așa începe un adevărat curs de filozofie. În fiecare zi, Sofie primește câte o lecție nouă despre filosofi din ce in ce mai apropiați de timpurile noastre. Profesorul care îi trimite aceste lecții scrise rămâne însă un necunoscut. În timp ce primește scrisorile, fata încercă să observe cine-ar putea fi acest profesor, de fiecare dată eșuează însă în încercările sale. Până într-o zi, când vede că plicurile erau aduse de un câine.
După ce, în cele din urmă, fetița și profesorul se întâlnesc, lucrurile încep să devină și mai ciudate. În scenă intră un nou personaj, o oarecare Hilde, din Lillesand, care era de aceeași vârstă ca și Sofie. Nu vă dezvălui finalul, însă ceea ce vă pot spune este că J.Gaarder are un mod special de a crea suspansul. Ceea ce îți vine cu siguranță să te întrebi la finalul romanului este dacă nu cumva fiecare dintre noi este, la fel ca Sofie, doar un personaj într-o carte… care la rândul ei este citită de alt personaj dintr-o carte… și tot așa, la infinit…
Dana, m-ai făcut curioasă… recunosc că nu auzisem de acest autor și am căutat date despre el. Se pare că volumele lui au un succes imens pentru că prezintă teme filosofice într-o manieră accesibilă. Chiar aș vrea să citesc cartea…
Dacă vreți, vă dau cartea să o citiți 🙂
Pare a fi o carte de succes din câte ai scris tu… poate o să am ocazia să o citesc și eu… și felicitări pentru articol… îmi place foarte tare… mai ales că nu ai dezvăluit finalul; asta o face și mai interesantă… succes în continuare!
Merci Georgian 🙂 o să ai ocazia să citești.
Ehh..:> nu prea mă pricep dar din ce am citit eu acolo… :X îmi place :”> adică sună bine ;)) o să citesc și eu cartea… când o să am timp. :-” :-„
Din câte am citit din articol este o carte foarte bună, dar trebuia să spui și finalul. Oricum, felicitări pentru articol.
,,…nu cumva fiecare dintre noi este, la fel ca Sofie, doar un personaj într-o carte… care la rândul ei este citită de alt personaj dintr-o carte… și tot așa, la infinit…”- – mi-ați incitat curiozitatea, domnișoară, neaparat vreau să citesc cartea.
Mulțumesc !!!
Cât de mult mi-a plăcut… chiar m-ai impresionat Dana… nu știam că ești atât de cultă. 🙂
Ce anume te-a impresionat Vlăduţ? Cartea, scurta prezentare a ei… sau cultura Danei? 🙂
Am răsfoit capitolul cu Darwin…
e o carte minunata din toate punctele de vedere am ramas placut surprinsa sa aflu ca aceasta carte egzista tradusa si in limba romina eu sint la liceu in italia si in prima zi de scuala profesoara de filosofie ne dat pogini facute la serox din aceasta carte am ramas uimita cit de interesanta va sfatuiesc sa o cititi toti cei care fac filosofie si nu numai .
imi doresc mult sa citesc cartea,dar nu stiu cum sa fac pt ca sunt in Germania.daca ma poate ajuta cineva, poate cu un sfat.VA ROG
Cam asta e tot ce am gasit din librariile de la noi care sa faca comert international. Sper ca te-am ajutat.
http://www.librarie.net/carti/26499/Lumea-Sofiei-roman-istoriei-filosofiei-Jostein-Gaarder
http://www.librarie.net/informatii.php?s=1
Iti multumesc Georgiana.
Cu mare placere!
Cu toate ca am 12 ani vreau sa citesc aceasta carte unde o gasesc?
Cu puțin noroc, s-ar putea să o mai găsești rătăcită printr-o librărie… Dacă nu, o găsești sigur la BCU (Biblioteca centrală universitară). dacă ai un prieten student îl poți ruga să te ajute.