Știm cu toții că oamenii sunt diferiți unul de celălalt, dar toți au ceva în comun și acel ceva este muzica. Dacă la început oamenii făceau muzică numai ca să îi slăvească pe zeii lor , acum muzica este un mod prin care oamenii pot să se relaxeze, să socializeze și să se distreze.
Pentru mine rockul este genul de muzică pe care îl îndrăgesc și care mă face să scap de grijile și de activitățile cotidiene. Iată de ce istoria rockului a devenit, în timp, o pasiune. Rock-ul a luat naștere în anii ’50, având la bază rock and roll-ul acelor vremuri și este un gen a cărui piatră de temelie era o combinare a muzicii country cu ritmurile de blues, iar instrumentele de bază sunt chitarele electrice (varianta standard cu 6 corzi și chitară bas) sau alte instrumente. Primii cântăreți care au abordat acest stil de muzică au fost afro-americanii (Bo Diddley, Chuck Berry, Fats Damino, etc.). La scurt timp, mai mulți soliști albi au fost acuzați că au copiat muzica negrilor și au făcut-o „albă” (Elvis Presley, Johnny Chash, Bill Haley, etc.).
După ce cântecele lui Elvis Presley ajung peste ocean, în Marea Britanie apare un nou concept de muzică rock și anume rock-ul britanic, care va revoluționa muzica prin formații ca The Beatles, The Rolling Stones, The Animals sau The Who.
În anii ’60, tot în Marea Britanie, apare hard rock-ul, un stil din care, mai târziu, se va desprinde heavy metal-ul, acesta devenind apoi o adevărată „cultură individuală”. Trebuie amintite trupe ca Led Zeppelin, Black Sabbath, Alice Cooper, Deep Purple, Van Halen, Iron Maiden, Judas Priest, AC/DC, Scorpions. Prin anii ’80 apar multe subgenuri ca power metal, metal, speed metal, doom metal, gothic metal, symphonic metal, thrash metal, death metal.
La sfârșitul anilor ’70 apare un nou stil de rock: punk rock. Acest gen de muzică în Marea Britanie a devenit instrument de propagandă anarhistă, iar genul este asociat cu anarhismul. Valul următor care a acaparat tendințele se numește new wave și vine cu un nou model mai elaborat al muzicii punk. În acest gen de muzică amintim formații precum The Police, Duran Duran sau Depeche Mode.
Termenul de „alternative rock” apare în anii ’80, iar acest gen de muzică este destinat formațiilor care nu se încadrează în niciunul din celelalte stiluri de rock. El se dezvoltă foarte mult în următoarele două decenii și dă muzicii multe subgenuri, cum ar fi britpop, gothic rock, grunge, indie rock.
În anii ’90 apar genurile hibride care sunt o combinație din diverse genuri de rock cu alte genuri muzicale.
Rock-ul este și va fi un gen de muzică ce va dăinui în noile generații, pentru că oamenii se regăsesc în această muzică ce exprimă o gamă infinită de sentimente și trăriri, de la tristețe și melancolie, la iubire pură sau la revoltă și exteriorizare a energiei pozitive sau negative.
Promit că citesc cu prima ocazie (când am timp) articolul, dar pot spune că-mi place debutul tău de la titlu. 🙂 GG!
Bravo!
Bine ai venit, scriitorule! 🙂
Felicitări…Daniel! 😀
Un articol interensant, mi-a plăcut chiar dacă rock-ul nu este punctul meu „forte” :).
Ar fi trebuit să menționezi de surf rock și de diferite fuziuni între rock și jazz, rap etc. De asemenea, ai menționat o grămdă de tipuri de metal fără să dai un reprezentant, dar despre genuri mai soft, psihedelice, progresive, nema.
Bravoooo!!
Cred că este de la sine înțeles că orice articol poate fi completat, mai ales atunci când e vorba despre teme generoase. Așa cum am mai spus-o de multe ori, e ușor să comentezi de pe margine și mai ales e ușor „să înșiri cuvinte goale când nimic nu ai a spune”, vorba poetului… Așa că… Bravo Daniel! Une debut excelent!
Bravo! Ai început cu dreptul!
Bravo Daniel! Îmi place ceea ce ai scris, și bine ai venit în echipa noastră 🙂 un articol minunat pentru debut 😉
Ce frumos este un copy paste, nu? Îl lîudați degeaba e varză – COPY PASTE DE PE WIKIPEDIA!
Fac comparația și nu e copiat!
Eu zic să mai și gândim înainte să comentăm. Poate că sursa este într-adevăr wikipedia sau alt site… Nu e nimic anormal, de altfel mă îndoiesc că cineva de vârsta lui Daniel ar putea să știe pur și simplu niște informații din senin sau să pretindă că a ascultat toată muzica rock compusă vreodată încât să scrie o istorie a genului. Și el nici nu a pretins asta. Pur și simplu a făcut o trecere în revistă a unor etape importante din istoria genului și, în plus, și-a exprimat opinia personală despre subiect. Așa că, hai să nu mai fim cârcotași când nu e cazul… 🙂
De fapt Depeche Mode este greu încadrabil într-un gen. În general au și influențe de synth-pop, și de electronic, și de new wave. Dar e greu să spui că DM e într-adevă new wave. Nu e o critică doar o completare de la un fan împătimit DM.
Felicitări Daniel ;). Continuă tot așa.
cine a pus acel comment mai sus a gresit .. pt ca nu am fost eu .. nu as putea zicce asa cv niciodata …. Nu as zice asa cv despre Daniel .. pt ca este un amic bun … si cine ar fi zis asta in locul meu ar fi bine sa recunoasca
felicitari daniel pt articol .. muzica rock este una din cele mai bune alegeri pt mine si pt un articol . rock 4 ever \m/