Vineri, 19 noiembrie 2010, ora 15:00, Liceul de Informatică „Grigore Moisil” a fost gazda Cercului Pedagogic al directorilor adjuncţi şi al consilierilor educativi din Iaşi.
I. Prolog
Reporter JS: Cine a venit cu iniţiativa de a desfăşura această şedinţă?
Consilierul educativ LIIS, prof. Mariana Paşcan: Iniţiativa şi tematica au venit din partea Inspectoratului Şcolar.
Reporter JS: Ce aşteptări aveţi de la şedinţa de astăzi?
Consilierul educativ LIIS, prof. Mariana Paşcan: Ca noul consiliu să demonstreze un alt stil de lucru şi comunicare între elevi-profesori, ba, mai mult, între elevi-profesori-părinţi. Ne-am dori ca părinţii să se implice mai mult în activitatea de zi de zi a liceului şi să nu fie preocupaţi doar de note.
Reporter JS: Dragă Andreea, fiind aleasă recent în funcţia de preşedinte CŞE, ai mari emoţii pentru şedinţa de astăzi?
Andreea Grigorovici, preşedinte CŞE: Şi încă cum… Dar sunt optimistă şi sper că o sa fie totul bine.
Reporter JS: Cu ce gânduri aţi venit la şedința de astăzi?
Viorica Codreanu, director adjunct Şcoala Normală ,,Vasile Lupu”, Iaşi: Am venit cu gândul de a face un schimb de experienţă şi de a învăţa de la colegii noştri.
Anonim: Este o provocare, vom vedea cum şi-au organizat alte şcoli activitatea CŞE. Nu ne intereseaza structura CŞE, ci aspectul de fond al acestuia. Elevii sunt receptivi, cu iniţiativă, iar noi, maturii, trebuie să dirijăm activităţile lor.
II.Cuprins
Moderatorul activităţii, Doamna director adjunct prof. Cristina Timofte, în debutul şedinţei a prezentat subiectul, componenţa Consiliului Elevilor, apoi a dat cuvântul Doamnei Director, prof. Carmen Losonczy, care a vorbit despre performanţele elevilor din liceu, despre numărul mare de premianţi, despre cele 421 de premii şi despre iniţiativa permanentă ce vine din partea Consiliului elevilor.
Raportul de activitate al consiliului elevilor pe anul 2009-2010 a fost prezentat de către fostul preşedinte al Consiliului Elevilor, Anca-Georgiana Şerban. Cu mult calm, aceasta a prezentat toate activităţile desfăşurate în anul trecut de studii. În final, copleşită de emoţii, Georgiana a apreciat activitatea fostului Consiliu al Elevilor ca fiind foarte bună şi o bază foarte bună pentru activitatea actualului Consiliu.
În continuare, Andreea Grigorovici a prezentat activităţile proiectate în anul de studii 2010-2011:
Desfăşurarea alegerilor pentru Biroul Executiv al Consiliul Elevilor;
-Alegerea secretarului si a directorilor de departamente;
-Aprobarea regulamentului CŞE;
-Panou CŞE;
Dacian Spânu – prim-vicepreşedinte, a prezentat Regulamentul de organizare şi funcţionare CŞE. Adelina Seserman, vice-preşedintele CŞE a trezit interesul oaspeţilor prin prezentarea detaliată a Proiectului ,,Copii şi tineri promotori ai societăţii civile”, coordonat de doamna psiholog- Claudia Cărăuşu. Tema acestuia a fost ,,Workshop pentru dezvoltarea şi formarea abilităţilor de comunicare la nivel de grup” şi a avut ca scop dezvoltarea abilităţilor de comunicare la nivel de grup şi familiarizarea cu celelalte cateogorii de abilităţi de viaţă.
Responsabilii de departamente au fost invitaţi pe rând să-şi prezinte succint planul de activităţi:
-Departamentul Concursuri Şcolare şi Extraşcolare, responsabil Dacian Spânu.
-Departamentul Cultură – educaţie- programe şcolare, responsabil Mădălina Ciobanu.
-Departamentul Sport şi Programe de Tineret, responsabil Teodora Ştefan.
-Departamentul Avocatul Elevilor, responsabil Bogdan Amarandi.
-Departamentul de mobilitate, formare, informare şi consiliere, responsabil Ioana Avîrvarei.
Şefii de departamente au dovedit inteligenţă şi au venit cu argumente de rigoare vis-a-vis de activitaţile desfăşurate / care urmează a fi desfăşurate în cadrul fiecărui departament.
Descrierea site-ului şi sigla CŞE au impresionat atât prin originalitate, cât şi prin conţinutul exprimat: http://www.liis.ro/~cse/membri.php .
Ioana Chirilă a prezentat pe scurt conţinutul dosarului CŞE:
-Tabelul pentru prezenţa claselor la consilii;
-Regulamentul de ordine interioară a Liceului de Informatică;
-Dosare;
-Procese verbale ale activităţilor.
III.Epilog
Pe ultima sută de metri oaspeţii şi-au exprimat părerile despre activitate.
Reporter JS: Doamnă Inspector, ce notă credeţi că merită CŞE din LIIS, ca urmare a activităţii de astăzi?
Inspector activități educative, prof. Alla Apopei: Pentru materialele pregătite, panouri, implicare şi curaj-10(zece) şi pentru debut – 9(nouă): sunt la prima lor prezentare de asemenea natură, mai au de exersat.
Reporter JS: D-na Director, în activitatea managerială CŞE este un sprijin pentru dumneavoastră?
Director LIIS, prof. Carmen Losonczy: Sigur că da. Sprijinul se manifestă prin idei, iniţiative şi prin suportul pe care îl oferă echipei manageriale în activităţile iniţiate. O şcoală, oricât de bine ar fi condusă, fără un CŞE nu ar fi atât de bună. Toţi cei care mă cunosc ştiu că mizez foarte mult pe elevi şi îi apreciez la justa valoare.
Reporter JS: Şedinţa de astăzi a fost un examen pentru tine?
Secretar CŞE, Monica Nistor: Această şedinţă a fost mai mult decât o provocare, cel puţin pentru mine. A fost o modalitate de a ne îmbunătăţi cunoştinţele în comunicare şi, nu în ultimul rând, o modalitate de a ne afirma în faţa invitaţilor.
Membrii CŞE, grăbiţi să ajungă și la Balul bobocilor, s-au retras unul câte unul. Doamna director adjunct a prezentat succint activitatea demersurilor Consiliului Profesoral din luna septembrie până în prezent, accentuând că subiectul acestei şedinţe este unul real, viabil şi eficient.
Cu toate că era noapte afară, oaspeţii, impresionaţi de subiectul şedinţei, au făcut încă mult timp schimb de idei, impresii, activitatea atingându-și astfel din plin unul dintre scopurile esențiale – acela de a oferi posibilitatea unui schimb de experiență inedit.
Dana,îmi place articolul tău pentru că este la obiect,bine realizat și este calitativ. 🙂
defapt panoul a fost prezentat de Adelina, iar cercul e pedagogic ci metodic:D
Defapt, nu am scris ca Andreea a prezentat panoul, am scris ca a prezentat activitatile ,,În continuare, Andreea Grigorovici a prezentat activităţile proiectate în anul de studii 2010-2011″…. din care facea parte si acel panou…Si in privinta cercului pedagogic/metodic….asa am fost eu informata. Mi s-a spus ca este un cerc pedagogic.