Material realizat de Andreea Ciobanu, Georgiana Crișu și Mădălina Filip
În fiecare an, Liceul de Informatică „Grigore Moisil” Iași organizează activitatea intitulată „Exercițiu de Impact” care se desfășoară în două etape. În anul școlar 2011, prima etapă, organizată în data de 12 februarie sub denumirea „Lumea Calculatoarelor”, a implicat elevi din clasele a V-a – a XI-a.
Devenit o tradiție a liceului, Exercițiul de Impact își are originea într-o idee venită de la o fostă absolventă a Liceului de Informatică, stundentă la Oxford, așa cum afirmă doamna directo, prof. Carmen Losonczy. Proiectul are ca scop promovarea imaginii liceului și dezvoltarea spiritului antreprenorial.
Odată cu organizarea acestui proiect, s-a desfășurat și un concurs între clasele de gimnaziu și cele de liceu. Acest concurs a avut ca obiectiv realizarea de profit din propria activitate, prin vânzarea de produse. Sumele colectate vor fi folosite pentru procurarea şi montarea unui videoproiector fix în amfiteatrul liceului. Clasa situată pe locul I va beneficia de jumătate din suma colectată de elevii săi.
Reporter JS: Cum a luat naştere acest proiect?
Prof. Carmen Losonczy: Am pornit de la o idee a unei absolvente a Liceului de Informatică ce studiază la Oxford. Mi-a spus că la şcoala băieţelului ei au loc astfel de activităţi, în care copiii sunt încurajaţi să vândă orice pentru a învăţa să negocieze. M-am gândit că ar fi o idee bună, de acolo am pornit.
Reporter JS: La această ediţie v-a surprins ingeniozitatea elevilor? Ce vi s-a părut inedit?
Prof. Carmen Losonczy: M-au impresionat astăzi elevii unei clase ce au scos o carte intitulată “Mari personalităţi ale informaticii” şi chiar le-am spus că vom colabora pentru a finaliza proiectul. De asemenea ceva nou este faptul că formaţia de rock a liceului a solicitat amfiteatrul pentru a oferi un concert.
Reporter JS: Cum vi s-a părut organizarea şi participarea elevilor la această activitate în acest an?
Prof. Carmen Losonczy: Ne-am dorit să fie implicate toate clasele de la a V-a până la a XI-a, dar din câte am observat, au existat clase care nu au participat şi problema nu cred că este a elevilor, ci a fost o problemă de comunicare. A fost un an în care am dorit şi am făcut primul pas spre colaborarea între clasele de gimnaziu şi cele de liceu deoarece participarea la gimnaziu este sub altă formă, fiind implicată pe lângă copii şi familia, cele două completându-se. De asemenea, cei din liceu pot asigura şi supravegherea celor mici, în cazul în care profesorul diriginte nu poate face faţa tuturor.
Reporter JS: Ce v-aţi propus să realizaţi prin această activitate? Ați dori sa schimbați ceva?
Prof. Carmen Losonczy: Aş vrea ca prin această activitate să reuşim să dezvoltăm abilităţile de vânzare a propriului produs oricare ar fi acesta. Mă aşteptam mai mult ca anul acesta să apară şi jocuri electronice, adică produse IT care ne caracterizează şi care pot fi făcute de elevi. Vreau să gândim altfel activitatea din vară pentru a nu mai exista ideea de competiţie între clase.
Reporter JS: Aveţi un sfat pentru elevi?
Prof. Carmen Losonczy: Sfatul meu este să participe total la aceste activităţi şi să obţină maximum de satisfacţie, de dezvoltare.
Iată și opiniile câtorva dintre vizitatori…
Reporter JS: La ce te-ai gândit prima dată când ai auzit de liceul nostru?
Anonim: La calculator. Din acest motiv doresc să vin aici.
Reporter JS: Ce te-a impresionat astăzi?
Anonim: Mi-a plăcut laboratorul de informatică.
Anonim: La etajul al doilea, standul la care erau cărţi.
Reporter JS: Aţi dori să înveţe la acest liceu copilul dumneavoastră?
Părinte: Da, mi-ar plăcea ca băiatul cel mare să vină aici, deoarece profilul liceului este unul de viitor.
A fost chiar angelic…un moment placut…oare mai pot astepta pana in Aprilie??