Reportaj realizat de Iulia Dumitru și Dana Patraș
La inițiativa doamnei profesor Claudia Cărăușu, în Liceul de Informatică s-a propus desfășurarea unui proiect care are în vedere familiarizarea elevilor de clasa a XI-a, respectiv a XII-a, cu profilul fiecărei facultăți a universităţilor din Iaşi, care s-au oferit să participe la acest proiect. Desfășurarea este asemănătoare cu cea a proiectului intitulat JOB SHADOW DAY. Elevii au vizitat de această dată mai multe facultăți. Iată, pe scurt, câteva informații exacte:
Scopul proiectului: orientarea profesională a elevilor de clasa a XII-a în alegerea unei profesiuni în viitorul apropiat, în funcție de interesele personale și de cerințele economiei de piață.
Obiectivele proiectului:
-cunoaşterea de către elevi a principalelor domenii de activitate şi meserii pe baza selecţiilor facute de piaţa muncii;
-autocunoaşterea privind orientarea vocaţională a elevilor in vederea formării grupelor profesionale;
-identificarea competenței optime intre profilul vocaținal și cerințele economiei de piață;
-implicarea elevilor în desfașurarea etapei și respectarea regulilor impuse de proiectul University Day.
Pe data de 11 mai 2011, la ora 9:00, elevii Liceului de Informatică din clasele a XI- a, respectiv a XII-a au fost la sediul Facultății de Informatică. Întâmpinați de o fostă absolventă a liceului, Sabina Bolboceanu, care s-a ocupat pe tot parcursul zilei de elevii dornici de cunoaştere, aceștia au vizitat laboratoare, au fost la cursuri, mai exact au fost „studenți pentru o zi.”
Deși nu i-am putut însoți pe tot parcursul zilei, suntem convinse că aceştia au avut parte de o experiență nouă și interesantă. Am fost curioase sa aflăm cum s-au simțit, cum li s-a părut, și iată ce au răspuns.
Reporter JS: Cum ți s-a părut activitatea de astăzi?
Elena Prisăcaru (XII B): Mi s-a părut interesant ceea ce am vazut la informatică, mai ales prezentarea neoficială de la început. Am aflat lucruri destul de interesante, ce m-au facut să nu regret faptul că vreau să merg la informatică.
Stefan Negruș (XI A): Personal am fost deoarece sunt interesat ca atunci când termin liceul să merg la Facultatea de Informatică din Iași și astfel am avut ocazia să văd care e atmosfera prin facultate, să vorbesc cu studenții și să îmi fac o altă părere despre facultate decât cea pe care o am din flyere și din afișe. A fost pe măsura așteptărilor, studenții mi s-au părut super de treabă și a fost o experiență folositoare.
Constantin (XI D): A fost interesant și acestă experiență m-a ajutat să mă decid dacă voi merge acolo sau nu.
Dumitru Odajiu (XII E): Astăzi am văzut Facultatea de Informatică într-o altă manieră decât cea de până acum în care toți spuneau „că este greu, că nu este bine să mergi…”. Membrii ASII ne-au prezentat și partea frumoasă, amuzantă a acestei facultați care a întrecut așteptarile mele.
De asemenea, pe data de 12 mai 2011 la ora 9:00, elevii au fost la Facultatea de Automatică și Calculatoare (AC), unde au fost întâmpinați de un fost absolvent al Liceului de Informatică, de acum 11 ani, care le-a spus mai întâi ce înseamă AC, după care i-a repartizat pe la laboratoare sau cursuri.
La aceeaşi întrebare pe care le-am adresat-o elevilor care au mers la Facultatea de Informatică, ceilalți elevi, care au mers la AC ne-au răspuns următoarele:
Armand Tănase (XI D): Mi s-a părut interesant, mai ales că a fost prima dată când am păşit într-o facultate. Mi-a plăcut că ne-au luat „în primire” foşti elevi ai liceului nostru şi că ne-au mărturisit părerea lor (povestindu-ne nu numai aspectele pozitive ale facultăţii, dar şi părţile dificile ale acesteia) şi faptul că profesorii ne-au spus prin ce se deosebeşte A.C. faţă de celelalte facultăţi. Consider că activităţile de acest tip ne ajută să ne formăm o idee generală proprie despre facultăţi, iar în final să decidem care ni se potriveşte mai bine.
Irina Stan (XII A): A fost foarte interesant. Nu mă aşteptam să mă impresioneze în vreun fel facultatea A.C., însă m-a lăsat plăcut impresionată. Dacă aş mai avea şansa, aş mai participa la aşa activitate.
Madalina Ciobanu (XII A): Mi-a placut foarte mult. Am participat la o oră de laborator la cei din an terminal, iar studentul care era lângă mine mi-a explicat tot ce făcea.
Cosmin Dragoman (XII A): A fost o activitate foarte bună pentru cei ce încă nu sunt hotărâţi unde vor merge în viitor. Cât despre Facultatea de Automatică şi Calculatoare, este una foarte interesantă, dar nu e pentru mine. Cel puţin asta cred acum.
Se pare că elevii liceului au fost plăcut surprinşi de acest gen de activitate. Să sperăm că acest proiect nu se va opri aici, ci se va derula şi în anii care vin, oferindu-le elevilor ocazia de a fi student pentru o zi.
Comentarii recente