Regizor: Jag Mundhra
Actori: Aishwarya Rai, Miranda Richardson şi Naveen Andrews
Provoked: A True Story este inspirat din realitate și are la bază povestea unei femei pe nume Kiranjit Ahluwalia care timp de 10 ani a îndurat alături de soțul său numai violență și abuzuri temându-se mereu pentru viața copiilor ei. Prin intermediul ei s-a reușit introducerea în legea britanică drepturile femeilor abuzate de soții lor.
Acțiunea se petrece în Marea Britanie, filmul începând cu scena când soțul lui Kiranjit dormea în cameră și dintr-o dată îl cuprinde un foc provocându-i arsuri grave, având astfel puține șanse la viață. Kirangit, după incidentul petrecut este dusă la secția de poliție unde i se i-au niște declaratii. Aici aflăm că ea era mereu bătută de soțul ei. În urma unor cercetări se descoperă că Kiranjit a fost cea care i-a dat foc soțului, acesta murind între timp. Drept urmare a fost acuzată și dusă la închisoare.
În cadrul închisorii ea își face cateva prietene printre care și Ronni, care o va ajuta destul de mult. Kiranjit este o persoană retrasă şi tăcută, de obicei, oamenii nici nu-i se simte prezenţa. Pe parcursul ispășitului pedepsei în închisoare aflăm mai multe despre viața ei. Căsătoria sa a fost una aranjată, totul fiind bine la început, dar mai târziu soțul ei se schimbă. Era foarte gelos, o bătea mai tot timpul afirmând după aceea că o iubește și din acest motiv se comportă astfel, a vrut să-i ardă fața cu fierul de călcat, a violat-o și așa mai departe. Aceasta a fost viața sa alături de parteneru de viață timp de 10 ani.
După o perioadă de timp Kiranjit a primit un avocat din apărare care să o ajute, iar pentru asta ea trebuia să dea o declarație în fața curții, ceea ce nu putea să facă deoarece ea considera că e rușinos tot ceea ce a trăit și nu poate face acest lucru. Avocatul apărării pierde cazul, iar Kiranjit e acuzată la închisoare pe viață. Ea acceptă ideea aceasta spunând că aici este liberă .
Apare mai târziu un grup de persoane, o asociație care îi cere lui Kiranjit să nu renunțe, această grupare reușind să-i aducă copii să o viziteze, ceea ce îi oferă mai multă încredere în forțele proprii și o fac să nu renunțe la viață.
Ronni, colega sa de celulă o ajută extrem de mult, vorbind cu fratele ei care era un mare avocat, primul lord, om ce reușește să o scape din acest coșmar.
În final Kiranjit este alături de copii săi, recâștigându-și respectul de sine, iar în anul 2001 Kiranjit Ahluwalia a primit de la Cherie Booth, soția Primului Ministru Tony Blair, premiul pentru curaj.
Vă recomand acest film, pe mine m-a impresionat foarte mult și cine știe poate veți învăța ceva din el.
Comentarii recente