Nu cred că există elev care să nu fi întâlnit la orele de matematică noţiunea Cercul lui Euler sau constanta Euler-Mascheroni, şi poate deseori ne-am întrebat cine este acest domn “ce ne chinuie copilaria”?
Leonhard Euler ( 15 aprilie 1707, Basel, Elveția – d. 18 septembrie 1783, Sankt Petersburg, Rusia), a fost un matematician și fizician elvețian. Euler este considerat a fi fost forța dominantă a matematicii secolului al XVIII-lea și unul dintre cei mai remarcabili matematicieni și savanți multilaterali ai omenirii. Opera sa exhaustivă putând cu ușurință umple 70 – 80 de volume de dimensiuni standard (dacă ar fi publicată vreodată integral).
Euler s-a născut la Basel ca fiu al lui Paul Euler și Marguerite Brucker. La puțin timp după nașterea sa familia s-a mutat la Riehen, Elveția, unde Euler și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei. Tatăl său era un prieten al familiei lui Johann Bernoulli, unul dintre cei mai faimoși matematicieni ai acelei perioade.
În 1720, la numai 13 ani, Euler intră la Universitatea din Basel, unde a studiat filosofia. Curios este faptul că această universitate i-a refuzat mai târziu postul de profesor. În această perioadă primește lecții de matematică de la Johann Bernoulli, care îi descoperise talentul remarcabil și îl convinsese pe tatăl său să îl orienteze spre cariera matematică.
În 1726 Euler și-a luat doctoratul. În 1727 i s-a acordat Marele Premiu al Academiei Franceze de Științe pentru rezolvarea unei probleme referitoare la dispunerea optimă a catargelor unei nave.
O mare nenorocire îl lovește în anul 1735: își pierde complet vederea la un ochi. În 1766 s-a reîntors în Rusia, dar orbește complet. Totuși, chiar și în această situație el continuă să creeze lucrări de o excepțională valoare științifică.
A contribuit şi în domenii ca Mecanică, Astronomie şi Logică.
Opera sa cuprinde:
- Dissertatio physica de sono (Basel, 1727, in quarto)
- Mechanica, sive motus scientia analytice (St. Petersburg, 1736, 2 volume in quarto)
- Ennleitung in die Arithmetik (ibid., 1738, 2 volume in octavo)
- Tentamen novae theoriae musicae (ibid. 1739, in quarto) etc.
Comentarii recente