Mulţi filosofi au încercat să definească timpul, însă acest termen este foarte greu de definit din cauza complexităţii lui. Din aceast motiv, mulți oameni și evită acest subiect. Matei Vişniec este cel mai jucat autor român contemporan, iar pentru el timpul înseamnă o provocare. Cel puțin asta ne demonstrează în piesa Negustorul de timp pe care am vizionat-o cu ceva timp în urmă la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” , în regia lui Ovidiu Lazăr.
Personajul principal al piesei, domnul Dorneanu, are o viaţă monotonă până când citeşte în ziar un anunţ. În acel anunţ este vorba despre o persoană care cumpară timp. Interesat de acest anunţ şi totuşi privindu-l ca pe o glumă, bărbatul aranjează o întâlnire cu misteriosul cumpărător de timp. Aceştia se înţeleg ca personajul principal să-şi vândă timpul său liber în schimbul unor sume de bani. La început nu i se pare nimic schimbat, însă în momentul când işi pierde familia şi ultimele clipe din viaţă realizează greşeala făcută.
Pe parcursul piesei apar diferite personaje misterioase care încearcă să-i complice existenţa personajului. Piesa se încheie cu ultimele 24 de ore din viaţa bărbatului. Conştient de valoarea acestora, el încearcă să facă tot ce nu a putut face în tot acest timp.
Acţiunea are loc în două planuri marcate scenic. Lumea de zi cu zi este afectată de monotonie. Personajul se desprinde uşor de această lume trăind în propriul univers unde îşi vinde timpul. Acest univers este marcat de o scenă circulară care se învârte în timpul spectacolului. Atât deasupra actorilor cât şi deasupra spectatorilor sunt amplasate multe ceasuri de forme şi mărimi diferite. Acest decor evidenţiază trecerea timpului în viața oamenilor.
Piesa este originală prin foarte multe elemente. De altfel, puţini regizori pot pune în scenă timpul şi urmările lui. Deşi este greu de înţeles, piesa te face să reflectezi multă vreme pe tema abordată. Eu însămi am învățat să-mi privesc mai profund propriul timp, după ce am vizionat această piesă. O recomand tuturor celor care iubesc teatrul și pentru care viața înseamnă ceva mai mult decât ceea ce ni se servește zilnic în multe medii din jur.
Comentarii recente