Sâmbătă, 16.03.2013, Liceul de Informatică din Iași a avut onoare a și bucuria să fie gazda celei de-a XIII-a ediții a concursului național “Urmasii lui Moisil”.Cu această ocazie, reporterul Codrin Eșanu i-a luat un interviu doamnei profesoare Oana Butnărașu.
R. : -Ce înseamnă să te califici la faza națională a Olimpiadei de Informatică?
O.B. : -Să te califici la faza națională înseamnă pentru elev să depășească foarte multe dificultăți, să fi muncit foarte mult, iar munca să fie încununată de succes; cu toate acestea, importantă este participarea.
R. : -În ce constă pregătirea pentru olimpiadă la un asemenea nivel?
O.B. : -Pregătirea pentru olimpiadă are mai multe aspecte. În primul rând, la nivelul cunoștințelor ,fiecare elev rezolvă pentru antrenament cât mai multe probleme cu grade de dificultate variate. Un alt aspect al pregătirii este cel psihologic, care este deosebit de important. Fiecare elev trebuie să fie sigur pe el, să fie convins în fiecare moment că efortul său va fi răsplătit nu doar prin calificarea în sine, care se poate realiza, sau nu, ci, mai ales, prin evoluția intelectuală a persoanei respective.
R. : -Câți elevi pregătiți dumneavoastră?
O.B. : -În acest an mă ocup de pregătirea a 5 elevi, 3 din gimnaziu și 2 de la liceu: Puricoi Cătălin și Toma Alexandra, din clasa a VI-a C și Banu Denis, din clasa a VII-a A , iar de la liceu, pe Popovici Mircea, din clasa a IX-a C si pe Popa Răzvan, din clasa a XII-a B.
R. : -Ce așteptări aveți de la ei?
O.B. : -În afara rezultatelor costând în puncte la concursuri, orice profesor își dorește de la elevii săi ca aceștia să se autodepășească. Aş dori ca în fiecare moment al instruirii lor elevii mei să lucreze cu drag și să facă față oricărei încercări,de orice natură. Îmi doresc, de asemenea, ca această pregătire să-i ajute să-și împlinească visele.
R. : -Vă loviți uneori de oboseala sau revolta elevilor pe care îi îndrumați?
O.B. : -Drumul spre performanță este presărat cu multe frustrări, lacrimi și, din când în când, bucurii. Elevii care doresc să obțină performanță își asumă în totalitate atât reușitele, cât și dificultățile acestui traseu educațional.
R. : -Cum îi motivați să continue?
O.B. : -Domeniul IT este printre puținele care oferă șansa unei angajări după terminarea studiilor. Prin urmare, toate eforturile elevilor pentru a obține performanță în acest domeniu, chiar dacă sunt însoțite sau nu de succes în timpul liceului, vor fi, cu siguranță, răsplătite mai târziu. Toate acumulările de cunoștințe și antrenamentul psihologic de care au beneficiat în timpul liceului constituie un bun punct de plecare pentru completarea educației lor de specialitate în cadrul facultăților, culminând cu reușita lor în câmpul muncii.
De cele mai multe ori, motivația de a continua pe acest drum dificil vine chiar de la elevi.Am privilegiul de a lucra cu elevi a căror pasiune pentru această disciplină îi face să depășească cu ușurință obstacolele și să-și dorească în permanență să ajungă tot mai sus.
R: – Vă doresc succes şi rezultate frumoase!
Comentarii recente