Interviu cu doamna director Carmen Losonczy
Ţinând cont că abia s-a încheiat cea de a 13 –a ediţie a Concursului Naţional “Urmaşii lui Moisil”, ne-am hotărât să aflăm toate dedesubturile acestui eveniment şi … de unde am fi putut începe, dacă nu de la doamna director Carmen Losonczy?
Reporter JS: Cine a avut ideea înfiinţării concursului “Urmaşii lui Moisil”?
Doamna director: Ideea a fost a mea, deoarece am simţit în liceul nostru valoarea pentru a organiza acest concurs.
Reporter JS: Cum a devenit concurs naţional cu o asemenea amploare?
Doamna director: În prima ediţie, acum 13 ani, a fost concurs interjudeaţean , doar pentru oraşele din Moldova, iar în anul următor s-au încheiat parteneriate cu centrele de excelenţă din ţară. Abia de la a treia ediţie a devenit concurs naţional, fiind inclus pe lista Ministerului Educaţiei şi, mai mult decât atât, finanţat de acesta.
Reporter JS: S-a mărit numărul concurenţilor de la o ediţie la alta?
Doamna director: Într-adevăr, numărul elevilor a fost într-o continuă creştere, dar , din păcate, în acest an, din cauza unei mici probleme de comunicare, judeţelor nu li s-a asigurat decontarea transportului şi, cu toate acestea, au lipsit doar două dintre ele.
Reporter JS: Cine este câştigătorul trofeului “Moisil” din acest an?
Doamna director: Elevul Buhai Rareş din Bistriţa-Năsăud , din clasa a X-a. Acesta a realizat performanţa câştigării trofeului, al doilea an consecutiv.
Reporter JS: Ce oportunităţi oferă acest concurs câştigătorului?
Doamna director: Fiind un concurs naţional şi sub egida ministerului, acesta oferă diplome recunoscute atât la nivel naţional, cât şi internaţional.
Reporter JS: Care este profilul informaticianului, din punctul dumneavoastră de vedere?
Doamna director: Consider că un informatician este, în primul rând, inteligent, modest, altruist şi, de multe ori, timid şi introvertit.
Reporter JS: Cât de ridicat este nivelul competiţiei , comparativ cu cel al Olimpiadei Naţionale?
Doamna director: Nivelul unei competiţii este dat de nivelul subiectelor, iar concursul nostru are subiecte la nivel de Olimpiadă Naţională sau chiar mai dificile.
Reporter JS: Programa pentru concurs este aceeaşi cu cea a Olimpiadei Naţionale?
Doamna director: Programa este aceeaşi , singura diferenţă privind numărul de elevi. La faza naţională se califică primii 3-4 pe nivel de clasă, în timp ce aici au dreptul doar cei de pe primul loc.
Reporter JS: Trofeul “Moisil ” a fost câştigat vreodată de un elev al liceului nostru?
Doamna director: Da, bineînţeles. De trei ori, mai exact.
Reporter JS: Întrucât a venit vorba despre Olimpiada de Informatică, ştiu că, recent, s-a calificat la faza naţională un număr impresionant de elevi. Ne puteţi oferi câteva detalii?
Doamna director: În acest an s-au calificat la faza naţională 16 elevi , dintre care 11 la gimnaziu şi 6 la liceu. Cei mici vor pleca la Oradea în săptămâna de vacanţă, iar cei de liceu vor pleca la Timişoara în perioada 1 – 6 aprilie.
Reporter JS: Există şi alte discipline cu care liceul nostru se mândreşte la faza naţională a olimpiadei?
Doamna director: Da! În acest an avem un elev din clasa a VI –a calificat la faza naţională a Olimpiadei de Matematică.
Reporter JS: Ce le uraţi olimpicilor?
Doamna director: Spor la învăţat, mult succes şi multă încredere în ei!
Comentarii recente