Zbor deasupra unui cuib de cuci

Dacă ești un împătimit al filmelor bune, cu siguranță, ai văzut acest film. Dacă nu…ei bine… ar fi cazul să îl vezi cât mai curând, pentru că se numără printre cele mai bune filme făcute vreodată. Lansat în 1975, Zbor deasupra unui cuib de cuci a fost regizat de cehoslovacul Milos Forman și îl are ca protagonist pe câștigătorul a 3 premii Oscar, Jack Nicholson.

Bazat pe romanul americanului Ken Kesey, filmul concentrează acțiunea asupra lui Randall McMurphy(Jack Nicholson) care, condamnat pentru crimă,vrea să scape de anii de închisoare, susține că este nebun, fiind astfel închis într-o instituțiedestinată oamenilor cu probleme mentale. Curând descoperă că supraviețuirea în acest loc, alături de oameni cu adevărate probleme, cât și cu tiranica asistentă, doamna Ratchet (Louise Fletcher), este mai dificilă decât și-o imaginase. McMurphy se abate tot mai mult de la reguli, în speranța că poate declanșa o revoltă, înlesnindu-și astfel evadarea. Jack Nicholson își face foarte bine treaba însuflețind personajul, acesta fiind un optimist imbatabil, care refuză să se dea bătut și să își piardă spiritul de luptă, reușind să se mențină la un nivel mental superior celorlalți pacienți.

Sfârșitul este devastator, eliminând treptat toate sentimentele de fericire acumulate de cel care vizionează filmul, sentimente de fericire date de cele mai multe ori de modurile creative prin care McMurphy reușește să încalce cuvântul doamnei Ratchet. Cu toate acestea, sfârșitul filmului este unul din cele mai bune văzute de mine și, probabil, de mulți alții.

Pe lângă Jack Nicholson și Louise Fletcher, distribuția conține și alte nume importante: Danny de Vito, Cristopher Lloyd și nominalizatul la Oscar, Brad Dourif. Cu toate acestea, personajul pe care nu îl vei uita după ce ai văzut filmul este Căpetenia, un alt pacient, interpretat cu mare talent de către Will Sampson.

Modul în care acest film te face să te simți fericit, revoltat sau întristat pentru personaje, distribuția și regizorul de excepție, și modul în care filmul încă ilustrează maniera în care sunt tratați pacienții cu boli mentale sunt lucrurile care recomandă acest film, considerat de mulți unul din cele mai bune filme existente. one-flew-over-the-cuckoos-nest-977023l

Share Button

Lasă un Răspuns

*