Fantoma de la Operă

fantoma1

Fantoma de la Operă este un roman ce aparține scriitorului francez Gaston Leroux, și a fost publicat în anul 1910. Muza scriitorului a fost Opera însăși, pe care a iubit-o enorm. Acesta spunea „Vizitați Opera într-o zi, cereți să vă plimbați nestingherit, fără vreun Cicerone stupid”.

În acea epocă, în care Opera însemna poate mai mult decât înseamnă astăzi, acesta era o lume în sine. Pe lângă imaginea grandioasă a sălii de spectacol, romanul descrie ceea ce se află dincolo de scenă, un loc cu o arhitecturî uriașă, unde viața merge înainte după ritmul propriu.

Cei care se dau în vânt după diverse creaturi scăpate din laboratoarele subterane, ori de alte forme paranormale rămase pe pământ să bânutuie, vor fi dezamăgiți de groaza rafinată din anumite pasaje ale romanului, misterul provenind din plăsmuiri ale propriei minți, generate de frică.

Acțiunea romanului are loc la Opera Garnier din Paris, în care se afla o prezență stranie, cunoscută drept Fantoma de la Operă.

Christine Daae este o soprană de origine suedeză, care cucerește întreaga audiență în serata de gală, dată cu ocazia plecării directorilor Debienne și Poligny. În cabină, aceasta aude o voce ireală, ce se oferă să o învețe muzica Raiului. Ea crede că vocea îi aparține Îngerului Muzicii. Acesta și Fantoma de la Operă, reprezintă aceeași persoană, care se îndrăgostește de soprană și își dorește ca și acesta să se îndrăgostească de el. În acest scoo o răpește. O va ascunde în una din catacombele de sub Operă, și o va obliga să se căsătorească cu el. Raoul, prietenul din copilărie al Christinei, și mai apoi, logodnicul ei, va face tot posibilul să o salveze.

Finalul este într-o mare măsură, unul fericit. Nu voi dezvălui adevărul despre Fantomă. Cert este că personajul este unul tragic, care își dorește doar să fie iubit, căci dragostea i-a lipsit din totdeauna.

Romanul mi-a demonstrat că nu există un rău absolut. Este un roman dedicat spiritului creator al artistului și care explică felul în care harul muzical nu este dat de Dumnezeu întotdeauna într-un chip clădit frumos.

Share Button

Lasă un Răspuns

*