Religia în dimensiune virtuală – Religie şi încă ceva…

Conscursul interjudeţean Religia în dimensiune virtuală a constat în realizarea de pagini web, filme, interviuri şi proiecte Power Point cu subiecte religioase. Echipele selectate pentru faza finală au beneficiat de o mini-excursie la Mănăstirea Miclăuşeni, unde au vizitat castelul Sturdza şi Parcul Dendrologic, iar după susţinerea prezentărilor de proiecte au primit diplome: 2 premii I, premiul II şi premiul III, şi două menţiuni. Împreună cu diplomele s-au acordat şi premii în bani fiecărei echipe. Printre aceste echipe s-a numărat si cea de la Liceul de Informatică, al cărei proiect a constat în realizarea unei pagini web cu secţiuni informative, una pentru profesori de religie, care conţinea materiale didactice şi metode de predare, una pentru elevi, cu PPT-uri realizate de copii de la noi din şcoală, pe teme religioase, şi o ultimă secțiune cu interviuri. Interviurile au fost luate de la o varietate de persoane, cu viziuni cât mai diferite : d-na director profesor Carmen Losonczy, d-nul profesor Susanu, profesor universitar Carmen Bolocan, părintele Hrisostom Rădău, în care aceştia răspundeau la întrebări legate de perspectiva lor asupra divinităţii. Echipa de proiect a liceului nostru a fost compusă din Sebastian Enache, Sebastian Constantinescu şi Călin Durnea, realizatorii paginiii web, şi Gabriela Ciulică şi Marian Melnic, prezentatorii proiectului .

Desfăşurată ca o mică excursie, activitatea a avut loc în mai multe etape. Vineri, 11 octombrie, s-a demarat călătoria înspre Miclăuşeni. Ajunşi acolo, elevii au vizitat castelul Surdza şi Parcul Dendrologic. Pe 12 octombrie a avut loc concursul propriu- zis, când au fost susţinute prezentările, urmând ca în timpul în care s-a făcut jurizarea, participanţii să asiste la conferinţa„Împărăţia cerurilor în experienţă personală”, invitat fiind Pr. Protos. Iustin Neagu. Proiectul intitulat „Nihil sine Dio” a primit premiul I.

Pentru a oferi o imagine mai completă despre Religia în dimensiune virtuală, am vorbit cu doamna profesoară Violeta Ţuţui, coordonatorul acestui proiect, care ne-a împărtășit felul în care a perceput acest concurs. Dumneaei spune că a fost fascinată de felul în care, în timpul susţinerii conferinţei de către părintele Iustin Neagu, atmosfera din încăpere ajunsese să se încarce, la propriu, cu spritualitate, iar Dumnezeu a devenit mai mult decât o idee, a devenit o stare, un lucru palpabil, care a reuşit, cel puţin pe moment, să schimbe ceva în mintea scepticilor prezenţi la eveniment.

De asemenea, doamna director-adjunct Adina Romanescu a spus câteva cuvinte legate de activitate : “”Felicitări organizatorilor! Nu este vorba doar de calitatea inerentă unei lucrări prezentate în public, la un concurs, ci de ceva mult mai profund. Apreciez că nu l-au transformat pe Dumnezeu într-un concept şi ne-au făcut să ne deschidem sufletele pentru a-l primi …” Într-adevăr, concursul a fost un prilej de întâlnire a unor invitaţi deosebiţi, a unor persoane cu o trăire spirituală foarte intensă care, laolaltă, au făcut posibilă simţirea lui Dumnezeu ca prezenţă, adeverind cuvintele Mântuitorului: „…unde sunt doi sau trei, adunaţi în numele Meu acolo sunt şi Eu în mijlocul lor” (Matei 18,20). Ne bucurăm că această editie a adus, pe lângă premii în diplome şi bani, satisfacţii spirituale pentru toţi participanţii şi sperăm ca această experiență să se repete, cu tot atâta succes şi anul viitor. ”

În concluzie, se poate spune că ediţia a VIII-a a concursului Religia în dimensiune virtuală a constituit anul acesta un real succes, scopul său fiind atins cu desăvârşire. Nu putem decât să fim mândri de realizările colegilor noştri, care au demonstrat, pentru a câta oară, că LIIS înseamnă mai mult decât mate-info.

IMG_7026 IMG_7013

Share Button

Lasă un Răspuns

*