Potrivit unei concepţii larg împărtăşite, modernitatea îşi are rădăcinile în reacţia faţă de secularizarea divinului, şi, la fel ca şi aceasta, individul se naşte în Europa în confuzie, fiind un produs apărut între Renaştere şi Revoluţie, un produs al unei duble eliberări: de tradiţie şi de autoritate. Individul o contestă pe prima în numele libertăţii, iar pe a doua o respinge în numele egalităţii condiţiilor democraţiei. Aceasta este congruentă cu definiţia iluminismului ca ieşire a omului „din starea de minorat în care el se menţine din propria lui vină” (Kant), o instalare a totalitarismului asupra propriei sale autonomii, manifestată în pornirea de a gândi prin sine însuşi. Cu toată această libertate obţinută şi guvernată prin mecanismul raţiunii, promovat de Epoca Luminilor, Omul devine problematic – o sumă de speranţe, care tind spre iluzie, dar şi o sumă de temeri, căci, câştigând libertatea, el şi-a pierdut securitatea. Omul arhaic a fost constituit ca parte a unui întreg, ca o verigă a unui lanţ, ce se întindea de la ţăran, până la monarh, constituind o reţea de apartenenţă a solidarităţilor arhaice (clan, sat, familie, regiune, imperiu).
Fotografiind panorama sociologică actuală, Omul modern a intrat într-o eră a frământărilor şi a veşnicilor nemulţumiri, pendulează între angoasă şi bucurie, între satisfacţia vieţii profesionale, a progresului şi între regretul vieţii familiale. Individualismul, redus la ideea de intimitate şi nu de interioritate, care pare o parte ruptă din solitarism, este caracteristica principală a Omului situat pe două flancuri: rebelul care se ridică împotriva ordinii prestabilite şi inculpatul care trăieşte la cheremul judecătorilor săi. Aşadar, direct proporţional cu progresul materialului este înregistrat regresul interiorităţii individului, redus la stadiul de maşină. Omul este poziţionat la răscruce de drumuri: mereu se află în faţa puterii decizionale, care, trecută prin filtrul personal, se presupune a-i aparține. Este o iluzie a libertăţii, căci o idee lansată de Rousseau dovedeşte că „adevăratul nostru eu nu este în întregime în noi”, întrucât, nu ajungi „să te bucuri cu adevărat de tine fără concursul celuilalt”, forul interior este obiectivat şi închis într-o imagine care ajunge în cele din urmă să reflecte personalitatea. Constrâns să-şi dovedească veridicitatea, individul trăieşte infernul de a se conforma pe sine la aşteptările generalului promovat de societate, care sechestrează eul şi-l mutilează cu acordul acestuia, obligându-l să încapă într-un pat al lui Procust. Individul devine astfel un produs al societăţii, un făcut, configurat după un tipar prestabilit, care prin mijloace sociale se ocupă ca individul să rămână în sferele acestui tipar (valorile promovate, mass-media, curentele etc.) . Adună informaţii dezordonat şi le depozitează pe termen scurt în zonele mentalului, fără a avea timp să proceseze. Nevoia de acumulare se naşte din promovarea ideii de cantitate a unei societăţi de consum. Seducţia kitsch-ului pune stăpânire pe motorul vieţii sociale, infiltrându-se până şi în nevoile individului de a părea veridic şi original în viziunea alterităţii. Libertatea se conformează unei relativităţi şi este limitată. Omul este constrâns să aducă probe, să cersească aprobarea contemporanilor, să-i convingă, să-i emoţioneze, să-şi încredinţeze soarta în mâinile lor. Or, în altă ordine de idei, acesta este echivalentă cu anularea eului interior. Astfel se obţine imaginea Omului modern care mereu trebuie să se regăsească, să se reunifice, să recupereze fragmente ale fiinţei sale. În viata Omului modern timpul liber lipseşte cu desăvârşire, încearcă o compensaţie a deziluziei cu afundarea în muncă, robotizarea programată de o gândire mecanizată, stereotipă, care se reduce la scopuri atinse fără a ţine cont de mijloace.
Aşadar, civilizaţia nu se suprapune neapărat cu ideea de moralitate, întrucât civilizaţia presupune asumarea unor norme de conduită elementare, pe tiparul cărora ne construim o mască, purtată ori de câte ori suntem expuşi unei situaţii sociale. Contradicţia de faţă demonstrează că societatea actuală este depărtată de acel ideal uman pe care, în mod teoretic, încearcă să-l implementeze prin toate eforturile de a optimiza timpul şi de îmbunătăţi calitatea vieţii, prin progresul tehnologic.
Analiză la obiect, documentată și sitetizată înspre perfect.
Strălucitor… chiar m-ai impresionat!
Și eu sunt impresionant de puterea sentimentului ce îmi este stârnit de această analiză. Bravo Iuliana. Iți urez să scrii multe articole cel puțin la fel de bune ca acesta.
Mereu uimești… bravo!
Şi totuşi… modernitatea nu impune, modernitatea îţi oferă căi. Şi normal, totul ţine de capacitatea fiecăruia de sinteză şi de a alege calea cea mai bună pentru el. Sunt de părere că, oricât s-ar încerca „standardizarea” umanului, acest lucru nu este posibil. Da, ne simţim sufocaţi de masele uşor de manipulat, însă simplul fapt că mai există oameni ca noi, oameni care discern şi îşi aleg singuri credinţele, demonstrează că nu s-a ajuns (şi nici nu cred să se ajunga) la o generaţie de manipulaţi.
Desigur, dacă ar fi să analizam în timp, fiecare generaţie îşi are manipulaţii şi manipulatorii. Chiar şi omul arhaic avea mase manipulate de monarh…
Aici sunt de acord. Dar articolul nu este unul despre manipulare. Societatea e ca un teatru de păpuşi. Există actorul (păpuşarul) care manevreaza păpuşile, obiectul principal al piesei, şi există spectatorul. Mereu se va păstra această ordine, indiferent de gradul de emancipare a omului. Dar nu despre asta e vorba. E vorba despre faptul ca noi involuam ca şi oameni invers proporţional cu progresul tehnologic. Şi te provoc să mă contrazici. Că avem acces la informatie, că suntem emancipaţi, asta este iluzia care ne face să credem că traiul nostru este unul elitist. Dar având iluzia că trăim într-o societate egalitară (din punct de vedere ierarhic), succesul unei minorităţi şi marasmul celorlalţi sunt de netolerat: superioritatea este ca un ghimpe, şi atunci întreaga existenţă se concentreaza în a relansa miza pentru a repune titlurile în joc. Aspirăm să devenim totul, să ne punem amprenta asupra vieţii şi aici conclude cu ideea afirmată undeva în articol potrivit căreia noi trăim prin auditoriul nostru, adică prin Ceilalţi şi prin recunoaşterea lor, ca o necesitate constantă. Desigur, astea sunt subtilităţi, dar toată energia societăţii manifestată în diferite forme pare să ducă la această uniăa idee.
Şi aici subscriu epigraful filmului „Taxi Driver”: „Pe fiecare stradă este un necunoscut care visează să fie cineva. E un om singur, părăsit de toţi şi care caută cu disperare să dovedeasca faptul că există”