Reportaj realizat de Ana-Maria Coteț, Elena Druță și Dana Patraș
Pentru fiecare român, fie el câtuşi de puţin patriot, ziua de 1 decembrie are o însemnătate foarte mare. Aceasta se datorează faptului că în această zi, în anul 1918 a avut loc un eveniment semnificativ pentru istoria ţării. La 1 decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, sprijinită de patrioţii care veneau din Ardeal şi din Banat, a adoptat o Rezoluţiune care stabileşte unirea tuturor românilor din Transilvania şi întreg Banatul cu România.
Ziua de 1 decembrie 1918 marchează rezultatul luptei românilor pentru întregire statală, care vine să ducă la bun sfârşit precedentele acţiuni ale românilor din Basarabia şi Bucovina. Pentru a sărbători acest eveniment, catedra de istorie din Liceu de Informatică „Grigore Moisil” a desfăşurat o activitate intitulată sugestiv Marea Unire de la 1918 – ,,Un vis românesc împlinit”.
Reporter JS: De ce catedra de istorie a propus această activitate?
Prof. Maria Rados: Deoarece este un gest de normalitate într-o societate care-şi caută reperele pentru a dezvolta spiritul civic participativ, într-o societate a cunoaşterii.
Activitatea a început cu interpretarea Horei Unirii, moment în care, în semn de respect pentru ţara noastră, elevii s-au ridicat în picioare. Apoi, activitatea a cuprins mai multe etape, în care s-au implicat toţi elevii participanţi.
Prima etapă a constat în realizarea unui poster cu tema ,,Marea Unire”, cele patru clase (VII A, VII B, VIII A, VIII B), fiind împărţite în mai multe grupuri. În timp ce echipele lucrau la postere, doamna profesor de istorie Tatiana Solcan și elevii din clasa a XII-a A (Cristian Tudorache şi Mădălina Ciobanu) au prezentat prima ediţie a revistei de istorie din liceu, intitulată ,,Ieşeanul călător” și editată atât în variantă tipărită, cât și în variantă electronică. Prezentarea revistei a fost făcută de către Cristian, iar Mădălina ne-a amintit câteva lucruri despre perioada Marii Uniri. După prezentări, doamna profesor Solcan i-a menţionat şi pe ceilalţi elevi care au contribuit la crearea revistei, înmânându-le câte o diplomă. În continuare, doamna profesor Maria Rados a provocat o discuţie cu publicul, plecând de la întrebarea: ,,Ce înseamnă pentru tine, ca adolescent în România, Unirea din 1918?”. De asemenea s-a discutat despre alte sărbători naţionale din lume.
Între timp, posterele au fost finalizate, urmând prezentarea lor de către participanţi. Posterele au fost evaluate de juriu care a făcut următoarea clasificare:
-premiul I: VII A;
-premiul II: VIII B;
-premiul III: VIII A;
-premiul IV: VII B.
La sfârşitul acestei activităţi i-am întrebat pe cei din sală (participanţi sau spectatori) ce părere au despre desfăşurarea proiectului.
Reporter JS:Ce v-a motivat să participaţi la acest concurs?
VII A (Carol Derla, Cosmin Pascaru şi Mihai Eşanu): Credem că este bine să participăm la orice concurs mai ales dacă este în favoarea României, deoarece Unirea reprezintă o sărbătoare pentru noi toţi, pentru români.
Reporter JS: Ce părere aveţi de noua revistă?
Mădălina Dabija, X F: Este o revistă interesantă şi ne bucurăm că elevii din liceul nostru au luat această iniţiativă.
Victor Juncă, X D: E o revistă pe care aş fi curios să o citesc.
Reporter JS: Cum vi s-a părut această activitate?
Andreea Popa, XII A: Mi s-a părut o activitate bine organizată şi am rămas plăcut surprinsă de implicarea tinerilor.
Cristian Axinte, VIII B: O activitate interesantă, educativă unde am apreciat în mod special concursul la care au participat colegii din clasă.
Sandra Amarandei, X F: A fost o încercare reuşită, cu unele mici scăpări.
Reporter JS: De ce ai asistat la această activitate?
Costina-Andreea Dode, XII A: Am participat la acest eveniment deoarece este important să cunoşti mai multe lucruri despre istoria ţării noastre şi totodată pentru a-mi susţine colegii de clasă, care au fost implicaţi în realizarea revistei.
Reporter JS: Te simţi mândru că eşti român?
Silviu Ionescu, X F: Sunt mândru că sunt român, deoarece ţara noastră are o istorie impresionantă şi sunt mândru şi de strămoşii noştri, care s-au chinuit mult pentru a înfăptui Unirea.
Costina-Andreea Dode, XII A: Da, sunt foarte mândră, sunt o patriotă şi nu sunt de acord cu cei care desconsideră ţara. Chiar dacă avem şi puncte slabe, este ţara noastră şi trebuie să ne mândrim cu ea!
Reporter JS: Ce părere aveţi despre desfăşurarea activităţii? Totul a decurs conform planului?
Prof. Tatiana Solcan: Acest proiect a fost reuşit, a fost o activitate interactivă în mare parte, nu au fost momente de pauză incomodă, publicul a fost activ în permanenţă. Chiar dacă realizatorii posterelor nu au studiat la clasă Marea Unire, au fost foarte bine pregătiţi şi au făcut faţă concursului, posterele fiind sugestive şi bine realizate.
Reporter JS: Se vor mai desfăşura astfel de activităţi?
Prof. Tatiana Solcan: Da, ne propunem realizarea celui de-al doilea număr al revistei istorice care va avea loc în semestrul al II-lea şi alte activităţi precum Sesiunea Judeţeană de Comunicări Ştiinţifice ale elevilor (gazdă fiind LIIS, pe 1 aprilie), 9 mai- Ziua Europei, ş.a.
Activitatea s-a desfăşurat într-un mod serios, elevii de la LIIS demonstrând că sunt interesaţi de istoria ţării, că le pasă de cei ce s-au sacrificat pentru Unire şi că respectă această zi.
Comentarii recente