Proiectul „România prinde rădăcini” este organizat pentru doilea an de postul de televiziune Realitatea TV, având ca scop împădurirea/reîmpădurirea zonelor afectate de viituri cât şi de inundaţiile din 2008 şi 2010 din zona Moldovei. Astfel, în 2009 şi 2010 au fost plantaţi 270.000 de puieţi pe 55 de hectare de pământ din zonele afectate, iar în acest an s-a programat plantarea a 24.000 de puieţi pe 4,74 de hectare de pământ din localitatea Ruşi, comuna Dobrovăţ, Iaşi. Campania a avut loc şi în alte judeţe.
Sâmbătă, 30 aprilie a.c., la ora 8, în faţa Palatului Culturii, în jurul autobuzelor RATP erau deja grupuri de voluntari, printre care am văzut şi elevi de la Colegiul Naţional, de la licee precum „Emil Racoviţă”, „Octav Băncilă” şi altele, însă voluntarii de la Info au fost cei mai numeroşi – aproximativ 70 de persoane.
Am fost un pic dezamăgiţi de transportul gratuit, o bună parte dintre voluntari au stat în picioare tot drumul, ca să nu mai vorbim de efectele speciale pe care le-am putut simţi odată intraţi pe drumurile de ţară. Într-un final, după vreo 20 de minute cu batista la gură am ajuns la destinaţie, unde am întâlnit un cioban cu o turmă de oi şi un drum cam lung până la locul unde se plantau copacii; la sosire, deja în mintea multora răsuna replica: „nu mai vin niciodată cu RATP la Dobrovăţ”.
Afară era un timp numai bun de tolănit la umbra unui copac, însă copacii de prin preajmă nu prea erau, aşa că ne-am pus pe treabă. Din păcate, organizarea nu a fost strălucită, materialele nu au ajuns la timp şi ne-am petrecut cam jumătate de oră stând pe iarbă, până când nu au început să apară camioanele cu ustensile, şi atunci a început munca noastră.
Băieţii săpau, fetele plantau puieţii… A apărut însă o altă problemă ce nu ţinea de organizare: pe alocuri pământul era argilos şi era greu de săpat, însă până la urmă am plantat fiecare cel puţin câte 20-30 de copăcei, ajutaţi de oamenii din jur şi coordonaţi de domnul profesor Valeriu Vîlcu.
Plantatul s-a făcut în intervalul 9-13, timp în care voluntarii au fost aprovizionaţi cu apă, sandvişuri, materiale şi şepci, aşa că, generalizând, organizarea a fost bună, cu mici scăpări.
Am plecat obosiţi, dar mulţumiţi de ceea ce am făcut. La această activitate au participat clasele IX A, IX D, X C, X F, XI A, XI C şi XI D, şi, trecând peste faptul că pentru unii această campanie s-a rezumat doar la o bună modalitate de promovare, noi suntem mulţumiţi de faptul că am făcut ceva bun, că am contribuit cu ceva la îmbunătăţirea mediului ambiant în care, până la urmă, tot noi trăim.
Sper sa reziste puietii, sa nu se usuce, iar peste cativa ani sa fiu mandra de paduricea la a carei plantare am contribuit si eu…