Articol realizat de Elena Druţă şi Tudor Merluşcă
Testele iniţiale sunt o pacoste în fiecare an pentru orice elev – după vacanţa relativ lungă ca timp şi scurtă ca durată, deodată te trezeşti în mijlocul clasei, cu dirigintele care-ţi citeşte a nu ştiu câta oară regulamentul şi îţi mai spune câţi bani trebuie să dai pentru manuale şi după un an în care am fost suprasolicitaţi începem în „forţă” noul an şcolar. Mintea trebuie să uite pentru a face posibilă memorarea altor informaţii. Trecând peste astea, ajunge şi la capitolul teste iniţiale, capitol care s-a modificat în acest an din cauza bacului 2011, care are o altă poveste. Teste iniţiale – un factor de stres în plus, este tot ceea ce pot spune despre nenorocirea abătută asupra elevilor anul acesta. Nici nu ne-am dezmeticit bine şi am fost „bombardaţi” la propriu cu aceste examinări… Inutil!
Teoretic, testele iniţiale au rolul de a vedea nivelul unui elev, ce i-a rămas în cap peste vară, ce îşi mai aminteşte şi de aici rezultând nivelul de predare pe care ar trebui să îl adopte profesorul, metodele acestuia de a preda materia astfel încât aceasta să rămână întipărită în mintea elevului. Pe baza testului iniţial, profesorul stabileşte un plan de remediere a situaţiei, dacă este cazul, caută noi metode de a face interesant obiectul său, de a atrage atenţia elevului, de a face să crească nivelul de cunoştinţe al elevului. Rolul planului stabilit de profesor este de a fi aplicat astfel încât la sfârşit de an şcolar nota elevului să crească, respectiv cunoştinţele acestuia să fie mult mai stabile și mai avansate.
Care este, de fapt adevărul, dincolo de această teorie frumoasă? Testele nu avantajează pe nimeni şi până la urmă tot noi suntem prinşi la mijloc, încolţiţi de profesori şi de părinţi. Problema e că lumea vrea să vadă doar rezultate peste rezultate şi nu se gândeşte deloc la materialul cu care lucrează! „Mi se pare o prostie!” „M-am simţit groaznic!” „Chiar erau necesare? ” „Dacă nu erau, poate mai trăiam”, sunt doar câteva dintre cuvintele elevilor după terminarea „măcelului”.
În acest moment, ca elevi, nu putem spune nimic bun despre teste… dar aici ideile sunt împărţite. Probabil că ne ajută să ne aducem aminte de lucruri din trecut, dar cu ce preţ?! Să stai în weekend şi înveţi cu ce scop? Să iei 10 la testul iniţial la matematică, care oricum nu este trecut în catalog? Și atunci care e miza? Ca profesorul să stabilească un plan de „menţinere” a cunoştinţelor până la sfârşitul anului? Sau… invers… Te stresezi pentru a afla un lucru pe care deja îl ştiai? Faptul că după vacanţă de vară ai uitat mai tot? Cam asta reflectă testele iniţiale…
Deci, ce sunt până la urmă, sunt testele iniţiale pentru un elev? Stres, dar stres pentru o oră. Pentru profesori, e mai greu. Conform planului stabilit, un profesor trebuie să verifice toate testele, să facă media, să calculeze diferite cifre şi, în plus, să comunice individual, fiecărui părinte, rezultatele și eventualele recomandări pentru remedierea situaţiei, dacă e cazul… Faceţi un calcul simplu pentru timpul pierdut… care ar putea fi folosit mult mai constructiv, făcând lucruri cu adevărat utile şi educative…
Ne omoară teoria şi uităm mereu că practica e esenţială (practica de a deveni oameni şi nu maşini). Respirăm adânc şi lăsăm spiritul bacovian să ne cuprindă şi nu pentru că e toamnă… Cui îi pasă însă? În fond… ne reducem la numai nişte cifre pe hârtie, care trebuie musai să fie tot timpul în creştere…
Comentarii recente