Opera îi are ca protagonişti pe Dinu Gherghel, un băiat tânăr, cu un statut social modest, talentat, care întâlneşte în trenul ce-l ducea spre locurile natale, o domnişoară frumoasă, inteligentă, simplă, care transforă iubirea în cel mai pur şi mai puternic sentiment – Anda Opriş, devenită Brădeanu după ce este adoptată de directoarea şcolii.
Dialogul înfiripat între cei doi în vagon este una dintre cele mai frumoase părţi ale cărţii, surprinzând începutul unei impresionante poveşti de dragoste. Dinu este fascinat de prezenţa fetei şi încearcă să converseze , însă ea nu se lasă intimidată şi îi răspunde scurt, cu replici acide, provocându-l. Nu îşi dezvăluie identităţile, astfel că, atunci când Anda ajunge la destinaţie, numele lor sunt încă anonime, lăsând în mâna destinului următoarea întâlnire, care are loc foarte curând. Convinşi că soarta îi vrea împreună, după multe obstacole, decid să se căsătorească.
Căsnicia lor este trăită ca un basm, până când Dinu întâlneşte o fată bogată şi îşi dă seama că lângă Anda nu ar duce o viaţă luxoasă, aşa cum îşi imaginase. O împinge în braţele unui prieten, Relu, şi se desparte de cea pe care o iubeşte, doar pentru a-şi depăşi condiţia. Se căsătoreşte cu Jebs, o fată bogată, dar care nu îi aduce fericirea, ci, dimpotrivă, felul ei de a fi îi aminteşte în fiecare moment de Anda. Aceasta rămâne marcată de gestul celui pe care îl adora, însă găseşte în Relu, care, între timp, se îndrăgosteşte de ea, un sprijin, şi ajung să se căsătorească.
După cum spune şi titlul celei de a treia părţi, “dragostea călcată în picioare se răzbună, iar cel ce a călcat greşit, pierde totul”. Finalul este unul tragic, la fel ca şi cel al romanului semnat de Anda Brădeanu, inspirat din căsătoria precedentă: Dinu se sinucide, convins că un compromis i-a distrus ceea ce nicio poziţie socială, nici toţi banii nu pot cumpăra. Jebs, aflând de complotul soţului, îşi pune şi ea capăt zilelor, lăsând în urma lor doar întrebări, ipoteze şi mister.
După părerea mea, Scrisoare de dragoste este o operă atractivă pentru adolescenţi , o adevărată demonstraţie a faptului că banul va rămâne întotdeauna un factor important, ce determină degradarea morală. Ca toate romanele lui Drumeş, şi acesta prezintă o iubire care merge dincolo de moarte, care se consumă în timp, o iubire care distruge vieţi, atunci când orgoliul orbeşte.
„Dragostea n-o poţi cumpăra cu toate bogăţiile pământului, dar o poţi avea cu un simplu surâs.”
Comentarii recente