Noaptea Muzeelor este un eveniment cultural ce se sărbătorește în fiecare an pe data de 18 mai. Aflat deja la a noua ediție, aproximativ 3.000 de muzee din Europa sărbătoresc anual evenimentul. Iașul nu face excepție, și împreună cu alte orașe din țară, își deschide porțile muzeelor.
Încă din clasa a VIII-a, când am pășit pentru prima dată în această noapte a culturii, am hotărât să particip în fiecare an la acest eveniment. Unii ar putea spune că au văzut de nenumărate ori muzeele Iașului, însă în această zi este o atmosferă diferită. Trăiești un sentiment asemănător cu cel pe care îl simți de ziua onomastică: trăiești fiecare zi, dar ziua onomastică o trăiești cu mândrie, cu emoții. În plus, multe muzee organizează diferite momente precum: concerte, piese de teatru, sau lansări de cărți.
Muzeele participante au fost următoarele: Muzeul Memorial „Poni-Cernătescu”, Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” , Muzeul Unirii , Muzeul „Vasile Pogor” , Muzeul „Mihail Sadoveanu”, Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca), Muzeul „Mihai Codreanu” (Vila Sonet), Muzeul Universității „Al. I. Cuza”, Palatul Roznovanu (Primăria Municipiului Iași), Turnul Golia și Casa Diaconului Ion Creangă. Acestea și-au deschis porțile începând cu orele 18:00.
Cel mai mult îmi place perspecitva pe care o am asupra oraşului din Turnul Goliei. Îmi place să privesc toate colţurile Iaşului, pădurile, construcţiile. Toate acestea îmi oferă libertatea de a pătrunde într-o altă lume, însă, odată ajunsă înapoi jos…, simt cum sunt cuprinsă de indiferenţa, răutatea şi superficialitatea celor din jur, realizând că poate şi eu sunt la fel.
O modalitate de a-mi păstra echilibrul poate fi îmbogăţirea spirituală oferită de vizitarea muzeelor ce au ca scop îmbogățirea omului din punct de vedere intelectual, cultural, moral, istoric sau științific. Le recomand tuturor să combată rutina zilnică, pătrunzând în atmosfera misterioasă a acestor muzee la lăsarea nopții de 18 mai, în fiecare an.
Comentarii recente