Diavolul şi domnişoara Prym – De Paulo Coelho

Paulo Coelho prezintă un roman al tentaţiei, ‘Diavolul şi domnişoara Prym’ , care spune povestea tinerei Chantal Prym din îndepărtatul sat Viscos şi a luptei sale interioare, între partea sa luminoasă şi cea întunecată – în esenţă, lupta dintre bine şi rău.

Într-o comunitate devorată de lăcomie, laşitate şi frică, vine un om persecutat de fantomele trecutului său dureros şi aduce cu el 11 lingouri de aur, pe care le îngroapă în pădure. Pe drumul de întoarcere o întâlneşte pe Chantal Prym căreia îi propune un târg: sătenii vor primi cele 11 lingouri dacă vor ucide pe cineva. Tentată de posibilitatea de a scăpa de viaţa plictisitoare din satul Viscos, Chantal ia în considerare propunerea necunoscutului.

Oferta străinului declanşează, însă, o luptă în sufletul tinerei Chantal, care este pusă în situaţia de a alege între Bine și Rău. Într-un final le împărtăşeşte şi sătenilor propunerea pe care a primit-o şi, deşi se aşteaptă ca aceştia să o respingă din start, tânăra descoperă cu surpindere că şi ei se lasă tentaţi de mirajul lingourilor de aur. Vor alege Binele sau Răul?

Romanul se constituie într-o pildă despre bine şi rău, despre deciziile pe care oamenii trebuie să le ia în fiecare zi, despre lupta care se dă în permanenţă în noi şi în care poate deţine controlul atât binele, cât şi răul. La final, însă, noi avem liberul arbitru şi putem alege sub influenţa căreia dintre aceste două “entităţi” ne dorim să ne construim vieţile.

Mesajul romanului este să îndrăznim să ne urmăm visurile, să avem curajul de a fi altfel şi să ne stăpânim teama care ne împiedică să trăim cu adevărat.

Romanul merită citit, fiind o poveste încărcată de emoţie în care integritatea fiinţei umane este supusă unui test cumplit.

paulo-coelho-diavolul-si-domnisoara-prym-400

Share Button

Redactor-șef, absolvent promoția 2014.

Lasă un Răspuns

*