EUROLIIS – Drepturile noastre în Uniunea Europeană

Proiectul EUROLIIS – Drepturile noastre în Uniunea Europeană a luat naștere în urma provocării lansate și în acest an de Biroul de Informare al Parlamentului European în România prin competiția EUROSCOLA, aflată la cea de-a șasea ediție.În contextul Anului european al cetățenilor, tema din acest an a concursului este aceea de a concepe și de a implementa un proiect de campanie cu titlul „Drepturile noastre în Uniunea Europeană” care să cuprindă două module: proiectul propriu-zis și un afiș de campanie, având ca temă/ finalitate creșterea participării cetățenilor la alegerile pentru Parlamentul European din mai 2014.

Liceul Teoretic de Informatică “Grigore Moisil” din Iaşi s-a înscris în această competiţie cu un proiect de campanie de anvergură,ce cuprinde o suită de activităţi complexe de conştientizare a importanţei exercitării dreptului de a alege reprezentaţii ţării noastre în Parlamentul European, precum și a celorlalte drepturi pe care le au cetățenii europeni. Echipa EUROLIIS este alcătuită din 24 de elevi ai liceului, coordonaţi de către doi profesori – prof. Anamaria Ghiban și prof. Daniela Anghelescu. Proiectul se desfășoară în perioada 24 iunie 2013 – 24 septembrie 2013 și are ca grup țintă adolescenții aflați în situația de a vota pentru prima oară în anul 2014. În prima parte, membrii echipei s-au concetrat pe conceperea unor materiale de promovare a drepturilor cetățenilor europeni și de informare asupra importanței participării la vot (realizarea unui site, realizarea unui spot publicitar cu impact social, conceperea unor materiale precum flyere, pliante, stegulețe etc. în vederea distribuirii lor în cadrul acțiunilor cu public). În cadrul proiectului echipa și-a propus să desfășoare mai multe activități cu impact social, grupul țintă fiind adolescenții aflați în situația de a vota pentru prima oară în anul 2014:

– Caravana Euroliis – activități în parteneriat cu alte școli din județul Iași (vizite la școli și promovarea prin diverse activități educative a drepturilor cetățenilor europeni) – avem în vedere mai ales tinerii din mediul rural

– Vizite în centre de plasament din Iași în vederea promovării drepturilor cetățenilor europeni și în rândul categoriilor defavorizate de tineri

– Flashmob-uri – în Iulius Mall, în Piața Unirii și în incinta liceului.

-Expoziție de fotografie și grafică pe tema Noi și Europa – în parcul Copou, în parteneriat cu Casa de cultură ”Mihai Ursachi”

-Dezbatere pe tema Drepturile noastre în Uniunea Europeană, cu mai mulți invitați, în parteneriat cu Universitatea ”Al.I. Cuza”

-Editarea unui număr special al revistei « Joc Secund », dedicat proiectului.

Până în acest moment am conceput toate materialele de promovare și am demarat activitățile cu public. Am desfășurat deja activitatea Caravana EUROLIIS, pe 21 august, care a fost un real succes (ne-am deplasat pe traseul Iași – Podu Iloaiei – Târgu Frumos – Ruginoasa – Tătăruși, în ultima localitate am avut un program de parteneriat cu școla de acolo și am desfășurat mai multe activități cu elevi).

De asemenea, duminică, pe 25 august am realizat primul flashmob, la Iulius Mall, iar în perioada următoare ne vom concentra pe celelalte activități cu public.

Descrierea detaliată a acestor activități se va regăsi în jurnalul de campanie și le vom aduce la cunoștința cititorilor revistei în zilele ce urmează.

Alte informații se pot găsi pe pagina de FB a proiectului – https://www.facebook.com/Euroliis și pe site-ul proiectului (realizat de copii, încă în construcție) – http://euroliis.jocsecund.info/.

euroliis2 euroliis1

Share Button

Profesor de Limba și literatura română

Lasă un Răspuns

*