Nici măcar nu ştiu…
Ce să scriu.
Ieri ploaia mă iubea nebuneşte. Mă săruta încet pe umeri, părea că nici n-o simt. Îmi căzuseră şi tocuri. Şi rochie. Şi păru-mi lovise spatele. Greu, plin cu sărutări ude, lăsându-mi urme de bici pe pielea-mi buburuze. Parcă apa curgea nu din cer, ci din tâmple. Alerga încet pe cărări de trup şi niciodată nu atingea Pământul. Îmi plăcea bucata aceea de toamnă când ploaia era caldă şi vântul mai mult mă îmbrăca în loc să-mi arunce hainele cât colo. Însă acum, mă priveşte lacom, îmi sfâşie carnea ca să o clătească într-o apă murdară şi cu nişte buze mari extrage amintiri din suflet, lăsându-mi pielea zbârcită. Şi nu, nu de la apă şi frig. Le aduce ca să se învârtă în jurul unor planete lunecoase şi albe. Doi ochi mari care sfărâmă frunze cu privirea. Nişte amintiri pe care mi le-aruncă în faţă doar ca să trec de furtună. Am tunat şi fulgerat de multe ori, însă de data asta lumina mi-a fost mai puternică şi glasul mai sfâşietor că oricând.
Trăsesem cortina de pleoape şi lumina îmi lovea acum faţa cu cea mai gingaşă atingere, mângâiere pentru suflet. Gura lui îmi zgâria încet umărul şi tremuram ca o rochie în bătaia vântului. O aripă de fluture sub o rafală de vânt prea mare. Îmi rămăsese o urmă de dinţi de la sufletul lui. Cu pleoapele coborâte şi cu sângele-mi năvălind în obraji, cu mâinile mele fără mâinile lui mă gândeam la cum o să-i fie îmbrăţişarea după încă un veac. Şi poate după atâtea rânduri nici nu înţelegi ce spun. Uneori nici eu. De aceea am să mă fac cândva chirurg pentru bucăţi de cuvinte. Le spintec în litere şi ca să văd cum într-adevăr curge sânge storc în măduva lor zeamă de cireşe negre. Le cos apoi cu aţă roşie, şirag pentru gâtul tău. Constat, de altfel, că nu am făcut de mult cafea. Cafea pentru doi. Să fiarbă într-atât încât să iasă buluc din ibric şi să mânjească aragazul. Să nu mă supăr şi să încep să desenez cu o scobitoare în zatul de pe smalţul alb. Să iau apoi restul de cafea, să l pun într-o cană fără toartă şi să mi se pară cea mai bună cafea. Aceeaşi părere de fiecare dată când avansez la capitolul “vis”. Mă pitesc după uşă şi stau parcă fără suflare de parcă cineva mi-ar simţi prezenţa. Poate doar minunea aceea de copac din faţa mea, nervos peste măsură, cu gesturi necugetate din crengi şi o învălmăşeală de haine uscate date jos în graba vântului. Mă răfuiesc cu un cuier plin de haine, iau o cămaşă lungă şi albă peste trupu-mi singur şi derulez desculţ o casetă de sfârşit de toamnă. Îmi sparg călcâiele în cioburi de apă şi mă opresc abia la capătul aleii. Îmi presor trupul pe pământ atât cât să ştiu că nimic din mine nu mai depune efort. Însă dacă-mi zvâcneşte sufletul de trei ori să ştii că-s puncte de suspensie pentru trup. Involuntar. Şi stând aşa cu ochii la cer am să mă uit la un film. Un film în care săptămâni întregi tu aştepţi să mă muşti din nou de umăr. Iubire pentru fata cu păr creţ.
Frumos! Ca să fiu în spiritul textului, nu pot comenta decât „…” Și tu, Ioana, cred că știi cu ce trebuie înlocuite punctele de suspensie… 🙂
…sper sa inlocuiesc cu ce trebuie. 🙂
Foaaaarte frumos… mi-a placut atat de mult… citind, am fost desprinsa pentru o clipa de realitate… merci!
sper sa ti se intample asta in continuare! 🙂
Ha, ha, ha! Ce sa scriu… Nici nu stiu: „Nici macar nu stiu… Ce sa scriu”?
Trebuia scris: nici macar nu stiu ce sa scriu. Sau – nu stiu ce sa scriu, macar. Oricum, nu prea stii gramatica limbii romane, asta se vede. Idei… – nici atat. Asa ca mai citeste beletristica si, in loc de elegii nesarate, de fetita razgaiata care ar vrea sa scrie ceva dar nu are ce, ia niste exemple valabile. Altfel, ramane doar abuz de cuvinte sau, cum scrii tu – abuzuloaie!
@Abuzuloaie,ar fi bine,pentru ˙început,să te semnezi cu numele propriu,nu cel al Ioanei.Şi eu nu văd diferenţa între “Nici macar nu stiu… Ce sa scriu” şi „Trebuia scris: nici macar nu stiu ce sa scriu.”,în afară de al tău „trebuia scris” şi trei puncte /:) .Idei…ideile fac parte din viaţa ei,îţi propun să mai citeşti articole scrise de Ioana şi să te mai gandeşti bine înainte să afirmi cele de mai sus.
Dragă cititorule, dacă nu ai capacitatea de a interpretata așezarea grafica a unor fraze într-un text în proză cu valențe lirice, atunci mai informează-te înainte de a înșira (fără diacritice) ironii nesărate într-un comentariu pe care nu ai curajul să îl semnezi cu un nume real. Dacă tot nu ai identitate, atunci poate ar fi mai bine să te abții de la comentarii în necunoștință de cauză până îți faci rost de una. Spre surprinderea ta, Ioana scrie bine, chiar foarte bine. Iar de citit… mă îndoiesc că știi cât citește. Așa că, te rog, ai decența de a comenta la subiect și, dacă se poate, cu ironii mai subtile (pentru că noi numai pe astea le luăm în seamă). Lectură plăcută în continuare!
intr-adevar. vorbeste persoana careia i se pare firesc sa-si atribuie numele altcuiva pentru a fi capabil de a da un comentariu. sau poate ca iti doreai de mult sa ti se dea atentie si prin alta modalitate nu ai reusit, drept urmare ai ales sa folosesti numele meu. patetic, avand in vedere ca un cunoscator de literatura atat de priceput ar dori sa fie cunoscut sub numele sau adevarat.