Reportaj realizat de Elena Druţă şi Dana Patraş
„Excelent, mă bucur mult de vești, felicitări întregii catedre de info!! Și noi ne mândrim tare mult cu liceul și cu extraordinara putere de a promova talentul și inteligența copiilor în domeniul informaticii și nu numai!
Sunt convinsă că mulți copii vor fi inspirați de aceste evenimente absolut deosebite, și vor continua să aspire la visurile cele mai înalte, iar mulți dintre ei vor urma drumul informaticii, cum am făcut și noi, un drum care este plin de posibilități și satisfacții. Eu lucrez de 14 ani la Microsoft și încă nu m-am plictisit…
Mult success în continuare! Și multă putere, pentru că știu că nu e deloc ușor…”
(Ena Apreutesei, Microsoft SUA, Mesaj pentru organizatorii concursului „urmașii lui Moisil”)
Ajuns la ediţia a XI-a, concursul naţional „Urmaşii lui Moisil”, sau „Moisilul mare”, cum îi spunem noi, mândri, a demonstrat încă o dată cât de mult contează informatica pentru generaţia noastră.
Concursul în sine s-a desfăşurat ca şi în anii precedenţi, după aceeaşi schemă, liceul oferind participanţilor cazare, o excursie prin oraş în compania elevilor-ghizi din liceul nostru şi seara distractivă, devenită, la rândul ei, o tradiție.
După o zi de călătorie pentru mulți dintre participanții din țară, a doua zi, a urmat concursul, care pentru unii a fost greu, pentru alţii uşor, la fel ca orice concurs care se respectă. A urmat apoi famializarea cu oraşul, aflarea rezultatelor, după care concurenții au participat, în ultima zi, la premierea şi la închiderea festivă a concursului în aula „Mihai Eminescu” de la UAIC, unde a avut loc şi deschiderea. Comisia de evaluare, formată din mai mulţi profesori de informatică din judeţul Iaşi, dar şi din alte judeţe a foarte obiectivă şi a acordat premiile celor mai puternici dintre cei mai buni.
Anul acesta trofeul a fost înmânat urmaşului lui Moisil din Suceava şi anume Mihai Calancea, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi. Despre ceilalţi participanţi, despre premii şi despre concursul în sine, găsiţi mai multe informaţii pe site-ul concursului, http://liis.ro/~moisil2011/index.php , creat de Ionuţ Moisă, Samuel Lazăr şi Ionuţ Ungureanu, coordonaţi de doamna profesor Mirela Ţibu.
Noi am încercat să aflăm câteva lucruri spontane despre întreaga activitate, care a fost un succes cu care ar trebui să ne mândrim. Iată câteva impresii, culese în ziua premierii:
Tudor Niculăiasa (ghid): Am avut judeţul Maramureş, mi-a plăcut mult să fiu ghid.
Vlad Minea (ghid): A fost ceva unic, am cunoscut persoane noi, foarte de treabă, însă discoteca a fost cam aiurea.
Larisa Avădanei (ghid): Ne-am plimbat prin Copou, am fost la bojdeuca lui Ion Creangă, la casa memorială a lui George Topârceanu, la Metropolie şi Trei Ierarhi, iar apoi am mers la petrecere. A fost o experienţă drăguţă, am avut ce afla nou de la ei, abia aştept concursul de anul viitor.
Mihai Calancea (participant, Suceava): Am venit la acest concurs pentru că aşa e tradiţia, fiecare liceu să facă un lot format din elevii cei mai buni la informatică. Am venit şi anul acesta pentru că mi-a plăcut anul trecut. Fac informatică din clasa a IX-a, dar nu pot spune că sunt pasionat în mod special de informatică.
Marta Filimon (participant, LIIS): Concursul acesta reprezintă pentru mine o oportunitate pentru olimpiada naţională de informatică.
Mihai Spătaru (participant, Piatra-Neamţ): Acest concurs reprezintă o pregătire pentru olimpiada naţională. Mi-au plăcut ghizii, oraşul.
Tiberiu Mihăescu (participant, Bucureşti): Acest concurs este important pentru că am participat şi am primit experiență, pe lângă acestea am vizitat şi oraşul, care mi-a plăcut foarte mult. Dacă m-aş muta în alt oraş aş alege Iaşul. Mi-a plăcut atitudinea ghizilor şi modul în care a fost trataţi.
Prof. Stelian Hadâmbu (reprezentant ISJ Iaşi): Ca în fiecare an, acest concurs a fost organizat cu mare respect şi profesionalism. „Urmaşii lui Moisil” reprezintă un antrenament înaintea olimpiadei naţionale de informatică şi stabileşte în baza selecţiei riguroase o nouă referinţă înaintea participanţilor. Acest concurs este o mândrie a Iaşului, prin faptul că an de an confirmă valoarea adăugată din punct de vedere organizatoric şi profesional.
Deoarece am vrut să aflăm mai multe despre concurs şi despre organizarea lui, am adresat câteva întrebări doamnei director Carmen Losonczy.
Reporter JS: Prin ce se deosebeşte concursul din anul acesta de concursurile din anii precedenţi?
Prof. Carmen Losonczy: Anul acesta au fost implicati premianţii din anii anteriori, printre care şi doi deţinători ai trofeului, care au facut parte din comisia ştiinţifică: au propus probleme frumoase şi au lucrat în echipă cu profesorii liceului- sperăm să devină o tradiţie această predare de ștafetă pe care am exprimat-o şi prin decernarea trofeului „Urmaşul lui Moisil” de către cel ce a primit trofeul în 2010 – studentul Cosmin Tutunaru de la Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca.
Reporter JS: De ce aţi decis să acordaţi premiul special câştigătorului şi nu altcuiva? Care este sensul acestui premiu?
Prof. Carmen Losonczy: Decizia nu mi-a aparţinut mie ci reprezentanţilor elevilor care au avut ca misiune să determine un participant care s-a evidenţiat în mod deosebit pe parcursul celor trei zile. Andreea Grigorovici mi-a comunicat în dimineaţa premierii care este decizia lor şi cam asta a fost implicarea mea…
Reporter JS: Considerați că ediția de anul acesta a avut un succes mai mare decât cele din anii precedenţi?
Prof. Carmen Losonczy: Da, numărul de participanţi e mult mai mare ca în anii trecuţi, ceea ce demonstrează dorinţa elevilor de a participa şi nivelul ridicat al concursului nostru.
Reporter JS: Cum s-au descurcat elevii din liceul nostru?
Prof. Carmen Losonczy: Eleva Marta FIlimon, clasa a IX-a B a obţinut premiul al II-lea şi o felicit şi pe această cale. Pentru restul elevilor noştri însă se pare că acest concurs a fost un „duş rece” care sperăm să le folosească pentru concentrarea maximă pentru olimpiada naţională. De altfel doresc să comunicaţi şi pe această cale, tuturor cititorilor revistei, marea noastră bucurie de a avea 14 elevi participanți la etapa naţională a olimpiadei de informatică, ceea ce înseamnă că urmează pentru aceşti elevi minunaţi şi profesorii lor devotaţi o perioadă extrem de încărcată de pregătire. Le dorim mult succes şi noi, ceilalţi, toată „familia INFO” trebuie să-i susţină!
Comentarii recente