Articol realizat de Theodora Varvaroi şi Sebastian Enache
Fotografii de Theodora Varvaroi şi Sebastian Constantinescu
În perioada 18 noiembrie -1 decembrie, împreună cu colegii din clasele a X-a si aXI-a, am participat la stagiul de formare Training and Acquiring sKills in Entrepreneurship using IT- TAKE IT, coordonat de doamnele profesoare Mariana Grădinariu, Liliana Vîrgă şi Cristina Timofte, în cadrul proiectului european Leonardo da Vinci.
Timp de 2 săptămâni ne-am dezvoltat diverse competenţe în utilizarea programului Adobe Photoshop şi am învăţat să creăm un website pornind de la 0. Orele petrecute în compania alfatraining Bildungszentrum ne-au fost de mare folos şi ne-au ajutat în crearea unor proiecte superbe la finalul stagiului. După orele de curs, în mare parte a timpului ne plimbam prin oraşul de stagiu, respectiv Karlsruhe, dar am avut şi numeroase excursii în oraşele din împrejurimi.
În Karlsruhe am vizitat Castelul de o mărime impresionantă, Parcul Municipal, Grădina Botanică prin care trece paralela de 49 de grade, Piaţa principală (Marktplatz) cu piramida în care este înmormântat întemeietorul oraşului, Karl Wilhelm, şi muzeul ZKM (Zentrum fur Kunstund Medientechnologie), considerat unul dintre cele mai complexe muzee de artă contemporană,ce propune un mixaj eclectic între artă tradiţională şi new media. De asemenea, despre Karlsruhe am mai aflat că deţine cea mai mare rafinărie de petrol şi este cunoscut în lumea academică drept oraşul unde se găseşte cea mai veche universitate tehnică din Germania. Un alt aspect al oraşului, deloc de trecut cu vederea, este diversitatea magazinelor care au făcut din shopping-ul pe străzile din Karlsruhe o adevărată destindere, satisfăcând chiar şi cele mai exigente persoane. Un alt lucru impresionant, specific oraşului Karlsruhe, a fost sistemul de tramvaie: trei linii de tramvaie circulă până în regiunile lăturalnice, iar opt linii circulă cu un sistem dual – şi pe şinele de tren – mergând până în regiunile îndepărtate de oraş.
Prima excursie care am făcut-o a fost în Stuttgart, unde am vizitat muzeul Mercedes-Benz şi ne-am plimbat câteva ore pe străzile oraşului, impresionaţi de atmosferă. Muzeul Mercedes-Benz are peste 1500 de exponate pe o suprafaţă de 16.500 metri pătraţi, de la prima maşină din istorie, până la ultimele concepte de autovehicule. Unul dintre lucrurile impresionante găsite la acest muzeu este arhitectura clădirii în care este găzduit. Un aspect remarcabil al acestui concept inovator este traseul urmat de vizitatori în interiorul muzeului. Aceştia nu îşi încep vizita la intrarea convenţională, situată la parterul clădirii, ci sunt transportaţi la ultimul etaj cu liftul. Aici au posibilitatea de a alege între două tururi, în timp ce coboară la etajele inferioare ale clădirii.
În weekend am vizitat două oraşe superbe, Baden-Baden şi Heidelberg.
Baden-Baden este un orăşel balnear de o frumuseţe remarcabilă; este un oraş calm, cald şi liniştit, dar, în acelaşi timp, cu oameni plini de viaţă. Turul oraşului a început cu vizitarea Capelei române Mihail Stourdza, unde ne-a fost prezentată, pe scurt, istoria capelei şi a oraşului de către actualul preot ieşean Ionuţ Bogdan Stavarachi. Printre multitudinea de obiective vizitate trebuie amintite: celebrul Cazinou, palatul Neues Schloss şi grădinile Paradies.
Oraşul Heidelberg este celebru, deoarece găzduieşte una dintre cele mai vechi şi mai renumite universităţi din Europa. Din fericire, am avut ocazia să vizităm această universitate, dar şi închisoarea studenţilor (Studentenkarzer), loc unde, până în anul 1914 au fost închişi numeroşi studenţi pentru diverse dispute sau pentru tulburarea liniştii. Acestora le era permis accesul la cursuri, această închisoare nefiind atât de strictă ca celelalte. Astăzi, pereţii închisorii sunt îmbrăcaţi de diverse desene, scrieri şi portrete, aspect care îi conferă un aer aparte.
Această experienţă a fost inedită. Oraşul superb în care am fost cazaţi, oraş cu o încărcătură istorică impresionantă şi care se dezvoltă într-un ritm alert, demn de urmat, ne-a acaparat cu totul. Şansa de a lucra într-un mediu multicultural, de a avea acces la informaţii noi, a reprezentat pentru fiecare din noi o oportunitate unică. Colectivul participant a fost unul deosebit şi putem spune că această şansă ne-a unit, rămânând prieteni şi la întoarcerea în ţară.
În final, dorim să le mulţumim doamnelor profesoare Mariana Grădinariu, Lili Vârgă, Cristina Timofte care au făcut posibilă această oportunitate pentru fiecare din noi.
Comentarii recente